Povratak

Kuja odbija hranu nakon porođaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Kuja se oštenila pre tri dana okotila je 8 štenadi od toga je ostalo živo samo dvoje. Brine me što majka odbija hranu, rađen je ultrazvuk nema ništa unutra, temperatura je ok ali odbija hranu. Šta uraditi? Danas joj je veterinar dao inekciju za povratak apetita. Pozdrav, Aca
O: Komplikacije koje se mogu javiti tokom graviditeta i porođaja kod kuja nisu česte, ali ukoliko se jave obično predstavljaju značajniji poremećaj zdravstvenog stanja i kao takve često zahtevaju hitnu veterinarsku pomoć. O mogućim komlikacijama koje mogu nastati nakon porođaja kuje možete detaljno pročitati u odgovorima pod naslovom Komplikacije tokom i nakon porođaja i Prvi porođaj kuje i moguće komplikacije.


Kod kuja je normalna pojava da dan pre okota ne uzima hranu, međutim apetit se svakako vraća na dan okota i obično je pojačan u sledećim danima kao reakcija na pojačane potrebe organizma za hranjivim materijama i stvaranjem dovoljne količine mleka za potomke. Međutim, ukoliko kuja par dana nakon okota ne uzima hranu, onda ovaj simptom treba tretirati kao prvu naznaku komplikacije zdravstvenog stanja nakon porođaja. Odbijanje hrane je opšti simptom bolesti, a obično se javlja i sa drugim opštim simptomima (groznica, povišena temperatura, omamljenost...).

Porođaj za organizam kuje predstavlja izuzetan napor i stres pa svakako može uticati na ispoljavanju prikrivene infekcije slabljenjem imunološkog sistema. Osim toga, pri porođaju je prisutna jaka bol koja sama po sebi dovodi do nedostatka želje za uzimanjem hrane.

Nezavisno od navedenog, nakon okota se može javiti upala materice koju, koju osim gubitka apetita, prati i povišena telesna temperatura, iscedak iz vagine neugodnog mirisa, izostanak oglašavanja, gubitka interesovanja za štenad kao i redovno smanjenu proizvodnju mleka. Upala materice ili metritis se obično javlja dan do dva nakon okota, a stanje je koje zahteva pružanje pomoći od strane veterinarskog tehničara.

Zatim, sledeća komplikacija koja se može javiti kod kuja nakon okota je eklampsija, a nastaje usled nedostatka ili slabe resorpcije kalcijuma. Pri eklampsiji se uočavaju simptomi nervoze i nemira, slabog interesa za štenad, ukočenog i bolnog hoda, smanjenog apetita ili odbijanja hrane, spazma mišića, nemogućnosti stajanja, povišene telesne temperature, napada... Eklamspija se obično javlja u prve tri nedelje nakon okota, a pri prvoj pojavi simptoma pomoć treba potražiti u veterinarskoj ambulanti.

Sledeća komplikacija je mastitis ili upala mlečne žlezde, o čemu smo pisali u tekstu Mastitis nakon porođaja.

Međutim, osim ozbiljnih poremećaja zdravlja, odbijanje hrane se kod nekih kuja javlja iz sasvim bezazlenih razloga kao što je nuđenje nove hrane koja joj se ne sviđa ili problemi ponašanja (preseljenje, novi ljubimac, nova osoba i sl.).

Izuzetno je važno da kuja redovno uzima kvalitetnu hranu tokom perioda dojenja kako radi sopstvenog tako i radi zdravlja i ishrane štenaca.

Stoga, svakako, ukoliko opisani simptomi još nisu prestali, preporučujem Vam da se što pre ponovo obratite veterinaru. Zbog brojnih uzroka nedostatka apetita, problemu treba temeljno pristupiti: opšti klinički pregled, uključujući i pregled usne šupljine (desni), auskultacija i palpacija stomaka, merenje telesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutrarnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine s posebnom pažnjom na reproduktivni sistem, kao i dodatne pretrage u zavisnosti od nalaza. Prema nalazima kompletnog pregleda preporučuje se odgovarajuća terapija i dalja nega.

Pokušajte takođe da kuji ponudite vlažnu hranu npr. od Royal Canina Convalesence koje se koriste tokom perioda oporavka, a kako je pasirana oslabljeni ljubimci je lakše prihvataju.

O ishrani kuje porodilje možete opširno pročitati u tekstovima koji glase Ishrana kuja u laktaciji, Ishrana kuje u periodu laktacije i dodavanje kalicijuma i Ishrana skotne kuje hranom za štence.