Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pas AST koji je normalno skakao i vežbao po raznim žardinjerama, odjednom je prestao da skače i kada mu zadam komandu da skoči pokuša, ali na kraju sedne. Krene da se penje prednjim nogama, ali ne može. Da li možete da me uputite, koji problem može da postoji? Ishrana mu je ista, ništa nisam menjala. Hrani se dobro, granule izuzetno retko i malo jede, uglavnom kuvano. Hvala Vam unapred, Marina

O: Na osnovu podataka koji ste nam poslali teško da možemo dati tačnu dijagnozu stanja Vašeg psa.

Problemi sa zglobovima se često javljaju kod starijih pasa jer vremenom propada hrskavica zgloba. U tom slučaju najbolje je u ishranu ubaciti mineralno vitaminski preparati sa glukozaminom i hondroitinom.

Hrskavica predstavlja glatku, klizavu materiju koja kao omotač kosti u zglobu omogućava da dve kosti koje čine zglob klize jedna preko druge. Ishranjuje se iz sinovijalne tečnosti.
Hrskavično tkivo je vrsta potpornog vezivnog tkiva. U odraslom organizmu nalazi se: u zglobovima, delovima dugih kostiju, između kičmenih pršljenova, u delu skeleta grudnog koša, u ušnoj školjci, u nosu i dr.

Postoje tri tipa hrskavičnog tkiva: hijalina hrskavica, elastična hrskavica, fibrozna (vezivna) hrskavica.

Hijalina hrskavica za vreme razvoja izgrađuje skelet trupa, udova i donjeg dela lobanje. Podložna je degenerativnim promenama. Čine je kolagena vlakna koja su po tipu kolagen II. Matriks predstavljaju proteoglikani koji imaju zadatak da zadržavaju vodu koja učestvuje u difuziji potrebnoj za ishranu hondrocita.

Elastična hrskavica sadrži i elastična vlakna. Nalazi se u ušnoj školjki, spoljašnjem ušnom kanalu, epiglotisu itd.

Vezivna hrskavica je prelaz hijaline hrskavice ka vezivnom tkivu i zastupljena je intervertebralno.

Kod pasa starosti 4-8 meseci mogu nastupiti problemi sa hrskavicom koji se ispoljavaju bolom i hromošću. Hromost u početku ne mora biti primetna, kasnije se može javiti iznenada i može biti zastupljena na jednom ili više ekstremiteta. Kasnije se može primetiti atrofija mišića bolesne noge. Posledice mogu biti krivljenje kostiju.

U slučaju Vašeg psa bih Vam preporučila preparat Canhidrox GAG – Canina, koji je kompleks prirodnih materija koje imaju ulogu u razmeni materija vezivnog tkiva.
Glikozaminoglikan ovog preparata dobijen je iz sušenih zelenih školjki i služi za stabilizaciju kolagena, regulaciju vode. Preparat sadrži još i omega-3 masne kiseline, aminokiseline, vitamin E, hidroksilapatit, selen i vitamine itd. Daje se štencima i mlađim psima od 4. -15. meseca starosti, preventivno 2 tablete na dan na svakih 10 kg telesne mase. Kod već nastalog problema krivih nogu - tokom 4 meseca davati na svakih 10 kg telesne mase 4 tablete dnevno.

U kuvanoj hrani nema dovoljno minerala i vitamina tako da je preporuka da ubacite ove dodatne mineralno vitaminske preparate.

Najbolje bi bilo da Vašeg psa odvete veterinaru koji će obaviti detaljan klinički pregled i tako dati tačnu dijagnozu.

OZNAKE: