Povratak

Komplikacije sa zarastanjem rane nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam maltezera ženku staru godinu i tri meseca. Pre tri dana sam je sterilisala. Sinoć je pokušala sama da se popne na krevet i rana je počela malo da krvari ali je prestala i sve je okej. Pri uzimanju zacvili i kao da je opet krenula krv. Da li je to strašno? Treba li ići kod veterinara. P.S. (zbog paranoje sam dan ranije išla u ambulantu i rekli su da je sve okej). Hvala unapred, Marija
O: Postoperativno krvarenje nakon sterilizacije je najčešće kod pasa težih od 25 kg. Nakon zahvata savetuje se strogo mirovanje psa narednih 24h, što vlasnici nekada nisu u mogućnosti da u potpunosti isprate, pa usled naglog pokreta životinje može doći do iskliznuća veze i posledičnog krvarenja. Naravno, u tom slučaju je potrebna hitna intervencija.

Upala potrbušnice takođe je jedna od mogućih, ali srećom vrlo retkih komplikacija. Ispoljava se visokom temperaturom, povraćanjem, napetim stomakom, poremećenim opštim stanjem životinje i javlja se najčešće unutar 24h od zahvata. Obavezno je lečenje antibioticima, a ponekad i je potrebno ponovo otvaranje trbušne šupljine i postavljanje drena.
Ponekad se može dogodi i infekcija, a posledično i upala same rane.

Postoji nekoliko faza u zarastanju rane:

Zarastanje rane per primam (3-8 dana) zahteva optimalne uslove; tačnu adaptaciju uglova rane, rana ne sme da bude inficirana (aseptična), u rani ne smeju da bude retencionih stranih tela i džepova. Prilikom zarastanja rane per primam eksudat (iscedak) je minimalan.

Kod zarastanja per secundam, defekt se ispunjava mladim granulacionim tkivom jer postoji otvor rane kod: infekcije rane, oštećenja tkiva i otvor rane, dehiscencije, odnosno popuštanja šavova nakon rane per primam. To se po pravilu događa prilikom infekcije rane ili pregustih šavova, prisustva stranih tela, uz uvek prisutnu veću količinu iscetka iz same rane.

Lečenje uvek uključuje antibiotsku terapiju, a često i ponovno otvaranje rane, obradu i šivanje.

Teško mi je govoriti o mogućem uzroko krvarenja u slučaju vašeg psa jer ipak nisam upoznata s čitavom situacijom i tokom same operacije, s kojom je upoznat jedino veterinar. Savetujem vas da posetite veterinara ukoliko se krvarenje nastavi kako bi pregledao ranu i po potrebi ponovo obradio.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs