Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li može da se drži nemački ovčar sa dva pekinezer? Da li bi se on jako grubo igrao sa njima? Pozdrav, Jovana
O: Nemački ovčar je rasa koja spada u FCI grupu 1, pastirski pas. Vodi poreklo iz Nemačke i stvaranje rase je prvenstveno namenjeno čuvanju ovaca. Karakter ovog psa je ono zbog čega se ljudi uglavnom opredeljuju za ovu rasu. Zbog svoje blage naravi i hrabrosti, ovaj pas je odličan čuvar, pratilac, zaštitnik, kao i ljubimac koji se drži u stanu. Ovaj pas treba da ima sva svojstva karakeristična za rasu, da bude strpljiv, miran, da deca mogu da se igraju sa njim, da zna da se ponaša u prisustvu ljudi, a i dobro se slaže sa drugim kućnim ljubimcima.

Nemački ovčar je veoma prilagodljiv pas i ne traži puno nege. Ono što je njemu potrebno je da ima dosta aktivnosti, treninga, tj. da ako živi u stanu, vlasnik ima dovoljno vremena da mu posveti. Ako je neaktivan, postaje nesrećan. Svakodnevne, kratke šetnje nisu dovoljne za njega, tako da bi trebalo osmisliti igru koja bi od njega zahtevala dosta fizičke aktivnosti. Nemački ovčar je izuzetno inteligentan i strpljiv pas i - pored fizičke aktivnosti - potrebno mu je dosta mentalne stimulacije. Lako ga je dresirati, a sa dresurom je potrebno početi od prvog dana kada štene dođe kući.

Pekinezeri su vrlo poznata i odavnina priznata rasa psa koja se spominju još u 8. veku za vreme dinastije Tang u Kini. Tu rasu su posedovali samo članovi kraljevske porodice. U slučaju da neko ukrade ili samo dodirne ovog psa sledila je smrtna kazna.

Pekinezer je patuljasti pas za pratnju. Dlaka mu je duga, gusta i različite boje (od bledožute do smeđe-crne). Pekinezer je odlučan, hrabar, inteligentan, samouveren, plemenit i privržen. Dobro se slaže s drugim psima ako ga odmalena vaspitate, samo morate paziti da drugi pas prilikom igre ne povrede njegove oči (mnogi su nažalost tako izgubili oko). Ne preporučuje se kao pas za jako malu decu, jer ne voli da se uznemirava, a osim toga je mali, pa bi dete moglo da ga povredi ili bi on mogao povrediti dete u samoobrani. Pravi je ljubimac za vlasnike koji žive u malim stanovima. Dnevno češljanje njegove lepe dlake je obavezno kao i briga o higijeni očiju i zubića.

Prilikom dolaska novih ljubimaca, treba obratiti pažnju na to da bi prvi susret psa "starosedeoca" i vaših novih ljubimaca trebalo da se "odigra" na neutralnom terenu (po mogućnosti, nakon aktivne šetnje sa starijim ljubimcem). Osigurajte im dovoljno vremena da se ljubimci ponjuše i upoznaju bez Vašeg mešanja. Pritom, ne zaboravite na poslastice i nagrade za Vašeg "starosjedioca", kako se ne bi osećao zapostavljeno.

U Vašem domu uklonite sve kosti, igračke i druge stvari koje bi mogle stvoriti osećaj ljubomore kod starijeg ljubimca. Kako stariji psi obično ne vole nestašna ponašanja mlađih pasa, moguće su različite reakcije starijeg psa (režanje, hvatanje zubima,...). Stoga, kontrolišite situaciju i na prvu pojavu agresivnosti, sklonite novog ljubimca u njegovu ogradicu za igru ili kavez.

Obratite pažnju i na redosled hranjenja, pa starijem psu dajte prvo hranu. Bitno je naglasiti da se Vaš "starosedilac" ne sme osećati ugroženim i njegov status u čoporu ne sme biti narušen.

OZNAKE: