Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zapadno škotskog terijera (westie), starosti 4,5 godine. Razmišljam da ga sterilišem, ali imam bojazan da bi moglo da dođe do nekih komplikacija obzirom da je davno prerastao vreme koje većina veterinara preporučuje kao idealno za ovu vrstu zahvata. Interesuje me da li je pametno kastrirati ga sad ili ne? Unapred zahvalan, Nikola

O: Dugoročno gledano, kastracija ljubimca može imati i pozitivni i negativni uticaj na zdravlje ljubimca. Naime, kastracija je zahvat kojim se uklanjaju polne žlezde - testisi. Kastracijom mužjaka umanjuje se njegovo agresivno ponašanje, nemir, potreba za obeležavanjem teritorija urinom kao i eventualna lutanja u periodu teranja ženki. Sa zdravstvenog gledišta, kastracijom se sprečavaju neka oboljenja koja se po pravilu javljaju u starijoj dobi (tumor testisa, bolesti prostate). S druge strane, kastrani psi su manje aktivni, skloniji su debljanju i stvaranju kamenaca u donjim mokraćnim putevima. Za kastrirane pse postoje posebni programi prehrane kojima se uspešno sprečavaju navedene pojave.

Pre same operacije potrebno je napraviti opštu kliničku pretragu (posmatranje, auskultacija, palpacija, telesna temperatura) jer na osnovi nje veterinar procenjuje kakvog je zdravstvenog stanja životinja bez obzira na njenu starost i odlučuje o samom postupku operativnog zahvata i anestezije. Nije pravilo da se kod životinja za svaki operativni zahvat sprovode kompletne pretrage (krvna slika, biohemija krvi, RTG, UZV i EKG srca) jer one znatno poskupljuju zahvat, međutim poželjno je napraviti ih kako bi se dobio bolji uvid u stanje srca i krvog sistema.

O mogućim komplikacijama nakon kastracije pisali u tekstu Komplikacije nakon kastracije.

Moram da napomenem još kako je najčešća zabluda s kojom se susrećemo ta da veliki broj vlasnika smatra kastraciju ili sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je kastracija operativni zahvat koji zahteva minimalnu hospitalizaciju. Zahvat je jednostavan i vaš ljubimac će se brzo oporaviti i nastaviti da živi normalnim životom već za nekoliko dana.

Zato odlučiti se za kastraciju ljubimca, podrazumeva ostaviti po strani vlastitu percepciju i dobro proučiti medicinske i socijalne prednosti. Uz prikladnu prehranu (hrane namenjene kastriranim ljubimcima) velika je verovatnoća da osigurate bolji kvalitet života i zdravlja ljubimca.

Uopšteno o kastraciji ljubimca možete pročitatu tekstovima Kastracija i Kastracija.

OZNAKE: