Povratak

Igre i tuče štenaca u leglu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

O: Jedna kuja nam se oštenila u dvorištu i sada već štenci imaju dva meseca. Pre neki dan je nastao problem gde dve ženke i jedan mužjak konstantno napadaju četvrto kuče, inače ženku, naizgled bez razloga. Zanima me uzrok ovakvog ponašanja i da li se može ikako sprečiti? Pozdrav, Momčilo

P:
Za štenad je igra jako važna za savladavanje ravnoteže, vežbanje i za kontrolu nad svojim hormonalnim i emocionalnim reakcijama.

Igrom s majkom i vršnjacima u leglu tokom prvog razdoblja formiranja, štene se uči društvenim odnosima, razvija veštinu komunikacije, kao i sve fizičke i mentalne aktivnosti koje će mu trebati kroz život. Štenad već u starosti od tri nedelje započinju s igrom, koja može izgledati kao međusobna borba i agresivno napadanje.

Psi kroz igru iskazuju svoju vitalnost, želju za igrom i spoznaje. Takođe, igrom istražuju ambijent koji ih okružuje i uče. Kroz igru, mladi pas koristi strategije i navike koji su imitacija lovačkih strategija njegovih predaka pa tako loptica može zameniti plen.

Igračke su zabavne, one su takođe među najvažnijim stvarima koje trebate da pružite Vašim štencima. Svaka igračka ima svrhu: za žvakanje, pištanje, ganjanje ili igre povuci potegni. Igračke koristite na isti način na koji koristite poslastice kao nagrade.

Igračke za žvakanje vlasništvo su psa i njih ne dirajte. Igračke koje pište i koje pas ganja, s druge strane, pripadaju Vama, ne Vašem psu. Te igračke držite izvan dosega psa, biće mu zabavnije kada ih izvadite, a time mu i jasno dajete do znanja da ste Vi glavni.

Opisano ponašanje Vaših ljubimaca je primereno njihovoj starosti i i verovatno će potrajati još nekoliko meseci. Preporuka je uvođenje nove igračke i korištenje prema već gore navedenoj uputstvima.

Ukoliko mislite da agresivnost između štenadi prerasta u pravu agresivnost prema samo jednom štenetu savetujem Vas da pročitate stranice koje prilažem o dresuri agresivnih pasa i da odvojite ugroženo štene od ostalih. Takođe se možete posavetovati sa školom za dresuru ako se ponašanje nastavi i nakon godinu dana starosti.

Uopšteno o agresivnosti pasa pisali smo opširno u tekstovima koji glase Agresivno ponašanje i dresura psa, Dresura agresivnog psa i Agresivan pas.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs