Povratak

Teranje nakon porođaja/Piometra/Vaginitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čuvamo u dvorištu ženku Akite Inu, staru 2 i po godine. 23. oktobra 2017. g. se prvi put oštenila (9 komada, zdravi i pravi i sve ih je očuvala). Pošto nemamo uslove da čuvamo toliku štenad prodali smo ih. Poslednje smo prodali u subotu, već 02.02.2018.g. kuja je dobila menstruaciju. Supruga i ja smo mišljenja da je ne treba pariti već čekati sledeće teranje. Da li smo u pravu ili je pak treba pariti bez obzira što je od štenjenja prošlo tek 4-5 meseci. Dragan
O: Uz vaginalni iscedak, teranje karakteriše i edematozna (otečena) stidnica.

Teranje se deli u 2 faze, 1. faza je proestrus koja u proseku traje 9 dana, međutim može dosta varirati ( 3-17 dana), isto tako to variranje je češće kod mladih kuja, i to najčešće kod prvog terenja. Kod mladih kuja se može javiti krvavi vaginalni iscedak od svega nekoliko kapi, potom danima ništa, da bi se potom opet javio iscedaki i znatno prolongirao proestrus i čitavo teranje.

Drugi važan znak terenja je predhodno spomenuta otečena stidnica. Kuja u fazi proestrusa je muškim psima seksualno atraktivna, međutim ona ih odbija, ne dozvoljava zaskakivanje. Druga faza je estrus, koja isto u proseku traje 9. dana, 2. dana teranja se obično javlja ovulacija međutim i estrus takođe može znatno da varira od 3 do 21 dan, a samim time i ovulacija. U toj fazi je stidnica i dalje natečena, a iscedak je obično svetlije crvene boje i njegova količina se postepeno smanjuje. Kuja u toj fazi dozvoljavanja zaskakivanje, stoji mirno, odmiče rep u stranu, pomiče stidnicu prema napred.

Stoga, ako se kod Vaše kuje javilo terenje, pitanje je kakvo je ono; naime, kod mladih kuja može se javiti tzv. split estrus, kod kojega se javljaju simtomi teranja, ali ti znakovi nestaju pred ovulaciju (11. dan u proseku), da bi se opet pojavili nakon nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja. Takođe, kuje nekih rasa mogu imati i fiziološki skraćen interestrusni period od svega 4 ili 5 meseci.

Kod vaginitisa (upale rodnice) se isto tako može pojaviti iscedak, kuja se učestalo liže, učestalo mokri, privlači mužjaka (estrusni ciklus).

Po život opasna, gnojna upala maternica (piometra) se javlja 4 do 8 nedelja nakon estrusa, u fazi diestrusa u kojoj dominira lučenje progesterona. Može biti otvorena, kod koje opšte stanje u početku nije promenjeno i koju karakterišu taj mukopurulentni iscedak. Kod zatvorene piometre imamo najčešće poremećaj opšteg stanja u vreme postavljanja dijagnoze zbog izostanka vaginalnog iscetka i dijagnoza se najčešće postavlja u uznapredovalom stadijumu bolesti. Simtomi piometre su učestalo mokrenje, polidipsija (učestalo žeđanje), želučanocrevni simtomi, napetost trbušnog zida.

Najbolje bi bilo da uvek suzdržite kuju od sledećeg parenja, tj. da preskočite jedno legno, kako biste dali vremena kuji da se potpuno oporavi i da se polni organi vrate u prvobitno stanje pre sledećeg porođaja.

Svakako savetujem da posetite veterinara koji će napraviti detaljan klinički pregled Vašeg ljubimca, ginekološki pregled (vaginoskopiju) i sve potrebne dodatne dijagnostičke pretrage Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs