Povratak

Rast i razvoj bullmastifa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja ženka bulmastifa je stara godinu dana i 5 meseci. U grebenu je visoka 56 cm, i plašim se da neće dostići visinu od 61-63cm. Kupila sam je iz dobre odgajivačnice i hranila kvalitetnom hranom, uz dodatne suplimente, ali ipak nije porasla do donje granice. Odlično izgleda, i zdrava je, ali je niska za svoju rasu. Da li postoji neki preparat koji bi uticao da dostigne barem donju granicu? Hvala unapred. Srdačan pozdrav. Katarina
O: Bullmastiff je inteligentna i mirna rasa pasa velike telesne snage. Odrasli primerci ove rase postižu telesnu težinu između 40 i 60 kg i visinu od 62 do 69 cm.
Vaš ljubimac pripada gigantskim rasama pasa. Za njih je karakteristično da rastu sporije od manjih (i lakših) rasa pa se razvoj ove rase završava sa 18 meseci.

Naime, sam period rasta kod njih se deli na dve osnovne faze - u prvoj, koja traje oko 9 meseci, štene intenzivno raste "na očigled", razvija se koštani sistem i na trenutke pas deluje neproporcijalno (kao da su mu noge preduge u odnosu na telo, kao da mu je glava premala ili da je premršav ili prenizak).

U drugoj fazi, koja traje od 9. do 18. meseca starosti, formira se mišićni sistem i pas polako dobija na masi i prelazi u odraslu jedinku, koju karakteriše izgled svojstven rasi.
Prema standardima ženka bulmastifa treba biti teška 40-53 kg i visoka u grebenu 62-67cm.

Za rast i razvoj ljubimaca je važna kombinacija određenih činioca, kao što su genetika (nasledne osobine), ishrana,...

Ishrana je bitan faktor za zdravlje ljubimca. Naime, samo pravilno izbalansirana ishrana, koja je pravilno formulirana i prilagođena rasi, veličini, starosti, aktivnosti i potrebama samog ljubimca, može osigurati sve potrebite dnevne nutritivne elemente i na takav način osigurati određene preduslove osiguranja zdravlja ljubimca.

Hrane koje se preporučuju su: Brit Care - Large Breed, Hill's Science Plan "Puppy Large Breed", Royal Canin - za početak bih preporučila "Maxi Baby Dog" i koristiti ga sve do petog meseca starosti, a od 5. meseca se prelazi na Maxi Junior, Alleva - Puppy Lamb and rice, Purina Pro Plan, Trainer, Cibau... Sve ove hrane se nalaze u ponudi Pet centra.

Očigledne prednosti hrane superpremijum kvaliteta za velike i gigantske rase su te što obezbeđuju povećan nivo omega - 3 masne kiseline, DHA kiseline iz prirodnih izvora koja obezbeđuje optimalan razvoj retine i bolji vid, a važna je takođe za razvoj mozga, L - karnitin koji omogućava pravilan rast mišića i jače kosti. Esencijalne masne kiseline pomažu zdravu kožu i dlaku, antioksidanti jačaju imunološki sistem.

Količina granulirane hrane koja je potrebna psu tokom dana zavisi od toga koju hranu koristite (svaki proizvođač na pakovanju navodi koja količina hrane je potrebna psu).
Vaše štene je i dalje malo kako bi ispunilo svoj pun potencijal, zato vas savetujem da budete strpljvi i da štenetu pružite najbolju moguću ishranu kako bi ostvarili maksimum koji može dostići kao jedinka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs