Povratak

Donošenje odluke o eutanaziji ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog pekinezera i on ima 15 godina. Jutros je najnormalnije šetao, obavio nuždu, ali za 3 dana je pojeo samo kesicu pedigree dodatne hrane. Danas je sve bilo normalno, spavao je i kako se probudio tako je počeo čudno da se zanosi u stranu, da gleda čudno, odmah sam ga odvela kod veterinara i davali su mu više ni ja ne znam šta, ujutru opet idemo jer ima branilu i zaista su mu se max. posvetili. Ali su mi rekli da mu je srce jako loše, i da ima tumor, da je imao moždani, koji kao i kod ljudi može, i ne mora da se ponovi, i da će sutra videti da li je za eutanaziju. Ja to ne mogu da zamislim, niti da izgovorim, a svi mi kažu da ga mučim svaki čas kod veta i da bih trebala pristati na to. Šta Vi kao doktorka mislite o svemu? Hvala unapred i svako dobro. Ivana NS
O: Onim životinjama sa lošim kvalitetom života, koje pate od neizlečivih bolesti ili trpe stalnu bol, jedino što je moralno učiniti jeste da im osiguramo bezbolan kraj.

Uopšteno se smatra kako ne treba razmišljati o takvom zahvatu u slučajevima kada ljubimac koji boluje od hronične ili neizlečive bolesti dobija adekvatnu terapiju i negu, a sposoban je da jede, pije i da spava bez gubitka daha, deluje zainteresirano za dešavanja u okolini, umereno se kreće, ima kontrolu nad mokrenjem i defeciranjem (osim ako bolest ne zahvata neki od navedenih organa), čini se kako dobro podnosi umerenu pa čak i jaku bol. Eutanazija se kod pasa izvodi bezbolnom injekcijom koja počinje da deluje za nekoliko sekundi. Pas se uvodi u duboki san (anesteziju), tako da je zahvat potpuno bezbolan.

Simptomi kod Vašeg ljubimca koje ste naveli upućuju na znatno narušeno zdravstveno stanje pa bi o ovom zahvatu trebalo pomno razmotriti i sa Vašim veterinarom i zajedno zaključiti da je eutanazija možda najbolje rešenje za Vašeg ljubimca. Takođe se možete dogovoriti i o kućnom posetu veterinara kako bi utrvdio da li pas može normalno funkcionisati i pored pomenutih oboljenja. To, naravno nije nimalo laka odluka ali vlasnik i na taj način dokazuje ljubav prema svom ljubimcu pomažući da, u trenutku kad mu život postaje previše bolan, bezbolno zauvek zaspi.

Takođe male rase ljubimci uglavnom žive 15 godine, što je izuzetno i retko, jer podrazumeva da je ljubimac imao najbolji mogući život ukoliko je doživeo duboku starost, pa želim i da zaista pohvalim način na koji brinete o Vašem ljubimcu.

U svakom slučaju, s eutanazijom ne treba brzati, ona je zadnje što se može preduzeti i to tek kad se apsolutno pokaže da drugog izlaza za ljubimca nema, ali odluku o zahvatu ćete ipak morati doneti Vi i Vaša porodica.

Uopšteno o moždanom udaru i tumorima, kao i srčanim oboljenjima možete opširno pročitati u tekstovima koji glase Postupak kod sumnje na moždani udar kod psa, Moždani udar i Tumor, kao i Oboljenje srca i Starenje i bolest srca.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs