Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi kažete kako sprečiti psa mešanca jazavičara i ptičara od 11 meseci da cepa i kida obuću. Poludeh od toga, sterilisali smo ga pre mesec dana i bio je miran neko vreme, ali sad poslednje što se desilo je da iskidao detetovu novu čizmicu. Ja stvaro ne znam šta i kako više da ga sprečim u tome, mislili smo da ako ga sterilišemo biće mirniji kad ono naš druškan samo nastavio po starom. Molim za odg. Pozzz, Aleksandra
O: Griženje je obično normalna, zdrava navika sve dok nije destruktivno. Odrasli psi grizu iz mnogo razloga: kako bi ispraznili nakupljenu energiju, redukovali stres ili iz jednostavnog razloga što im je to zadovoljstvo.

Svaki put kada Vaš pas počne da grize jače, nekim uzvikom mu dajte do znanja da je preterao. Posle toga ne gledajte ga i potpuno ignorišite nekoliko sekundi. Na taj način će pas izgubiti Vašu pažnju i postepeno početi da shvata da ne sme to da radi. Svaki put kad pas grize ponovite postupak, jer ponavljanjem pas uči. Vrlo je važno da ga upozorite uzvikom i ignorišete odmah kada počne da grize. Posle 2 - 3 nedelje uslediće rezultati, jer u tom peridu pas počinje da shvata da takvim ponašanjem gubi Vašu pažnju.

Destruktivno žvakanje možete sprečiti ukoliko na predmete stavite odbojne mirise na predmete za koje ne želite da ih pas grize, ali mu istovremeno dajte uzbudljivu igračku koju će moći da grize. Pri odabiru igrački budite oprezni: obratite pažnju na njihovu veličinu. Previše male igračke pas vrlo lako proguta što može dovesti do vrlo ozbiljnih posledica (loptice-skočice, kinder-jaja i slično). Veličina igračke neka bude proporcionalna veličini psa. Jednako opasne mogu biti igračke od mekane gume i što posebno važi za one pse koji ne znaju nežno da se igraju nego su skloni tome da igračku rastrgaju u komadiće. Ako primetite da Vaš pas spada u tu grupu, zamenite mu mekane igračke s onima od tvrde gume koje neće moći da razgrize.

Kastracija pasa često dovodi do "primerenijeg" ponašanja ljubimca. Naime, oni ne samo što nemaju toliku želju za lutanjem (u potrazi za kujom u teranju), ne obeležavaju mokrenjem svoju teritoriju (testosteron - muški hormon- glavni je pokretač ovog poriva povezanog sa dominantnošću), nego su i manje agresivni prema drugim psima. Sva ova, kao i mnoga druga nepoželjna ponašanja naročito su pod kontrolom ako se psa kastrira između 9. i 12. meseca starosti, odnosno pre polne zrelosti i razvijanja loših navika.

Zatim, pokazalo se kako oni psi pokornijeg ponašanja postaju bolji kućni ljubimci ako se kastriraju.

Smatra se da je nakon kastracije potrebno i nekoliko nedelja da se organizam "očisti", odnosno da se nivo hormona smanji. Posledično, i ponašanje ljubimca se kroz tih nekoliko nedelja menja.

Međutim, kako se kastriranjem samo smanjuje produkcija hormona testosterona, tako onaj pas dominantnog karaktera zadržava želju za lutanjem i agresivnijim ponašanjem. Ako se kastracija preduzima kao mera za sprečavanje nepoželjnog ponašanja, bez discipline i preodgoja unutar i van kuće neće sama rešiti problem.

U tom slučaju, neophodan je rad s ljubimcem, po mogućnosti u nekim od škola za odgoj i vaspitanje pasa. Naime, zaposleni u navedenim školama s velikom dozom uspeha ispravlja nepoželjna ponašanja kod ljubimaca i dobro uče vlasnike kako da se "nose" s istim ili sličnim problemima kod ljubimaca.

OZNAKE: