Povratak

Mršavljenje, slab apetit i nadutost/Infestacija crevnim parazitima ili ascites

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zlatnog retrivera koji u januaru puni 10 godina. Već tri nedelje znatno gubi na težini i pored toga što su mu obroci jako obilni. Međutim u poslednja četiri dana odbija da uzme hranu ili to bude eventualno kesica hrane za štence. Takođe stomak mu je vidno otečen. Uredno vrši nuždu. I već mesecima je nezainteresovan i slabo se kreće. Njegov veterinar sumnja na ascites i na jetru jer su mu i bubrezi i srce u redu. Ali ja bih svakako da čujem i drugo mišljenje. Ivona
O: Simptome koje pominjete (mršavljenje, nadutost stomaka, odbijanje hrane) mogu ukazivati i na prisustvo crevnih parazita kod psa.

Infestacija crevnih parazita veoma je česta pojava kod pasa svih starosnih kategorija. Oni mogu da izazovu vrlo blage ili čak neprimetne kliničke simptome, ali mogu da izazovu vrlo tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je čak i život životinje doveden u pitanje.

Zaraženi psi mogu biti nespoloženi, bezvoljni, apetit im je slab, dlaka im je suva i lošeg kvaliteta, stomak im je često nadut i na pritisak bolan, prisutan je i profuzan proliv u kome mogu ali i ne moraju da se primete crevni paraziti. Ponekad mlada životinja i povraća i dešava se da u povraćenom sadržaju budu primetni crevni paraziti. Dehidratacija je posledica upornog povraćanja i proliva.

Kod odraslih životinja infestacije crevnim parazitima obično nisu primetne za vlasnika. Jedini simptom koji vlasnici primete jeste prisustvo dijareje manjeg ili većeg intenziteta. Dijareja može da bude prisutna stalno ili da se javlja povremeno, može da bude u vidu potpuno tečne ili kašaste stolice, i u stolici mogu ali i ne moraju da se pojave crevni paraziti. Takođe je moguće da pas gubi na telesnoj masi.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda (veterinar može lako prepoznati simptome infestacije crevnim parazitima i koprološkim pregledom potvrditi svoje sumnje). Za dijagnostiku crevnih parazita presudan je koprološki pregled koji vrši veterinar i na osnovu čijih rezultata veterinar propisuje najefikasniji lek za otklanjanje crevnih parazita.
Terapija kod infestazije crevnim parazitima sprovodi se antihelminticima i nekada je potrebno ponoviti dozu za 14 dana.

Preventivno čišćenje od crevnih parazita sprovodi se 3-4 puta godišnje. U ponudi Pet Centra nalaze se Drontal plus, Dehinel i Prazinon. Postupak obavezno ponoviti za 14 dana.
Dodatne informacije o uzrocima mršaljvenja psa možete pročitati u prethodno napisanim tekstovima Mršavljenej i gubitak apetita i Mršavljenje i problemi sa mokrenjem kod starijeg psa.

Nadutost stomaka i stavaranje gasova je u najvećem broju slučajeva posledica neodgovarajuće ishrane. Hrana bogata lakosvarljivim ugljenim hidratima često izaziva nadimanja, bolove, gasove, ali isto tako i intolerancija na neki od sastojaka hrane, takođe može izazvati iste ili slične simptome. Bitno je da pse redovno i u isto vreme čistite od crevnih parazita, koji svojim prisustvom u lumenu tankog creva mogu izazvati poremećaje varenja. Narušena mikroflora tankog creva nije u stanju da nadvlada patogene bakterije, te one razlažu hranu stvarajući truležne produkte, a između ostalog i gasove jako neprijatnog mirisa.

Ascites predstavlja abnormalno sakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini. Zapremina tečnosti može biti vrlo mala ili ipak značajna, što dovodi do povećanja obima stomaka. Ascites nastaje isticanjem tečnosti u trbušnu šupljinu iz krvnih i limfnih nerava ili unutrašnjih organa. Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenim nivoom albumina u krvnim nervima kod ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene, tumora...

Ascites je kompleksan zdravstveni problem, a naročito zbog stoga jer je simptom oboljenja, a ne uzrok. Iz toga razloga i rešavanju problema se pristupa iz nekoliko smerova. Najpre je potrebno uraditi kompletan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku i biohemiju krvi, identifikovati o kakvom se sadržaju radi (identifikacija ćelija sakupljene tečnosti),...

Najvažniji faktor u lečenju ascitesa je određivanje brzine razvitka ascitesa i kliničko zdravstveno stanje ljubimca. Ako se ascites sporo razvija, a ljubimac relativno dobrog zdravstvenog stanja, hitno lečenje, po pravilu, nije potrebno. Međutim, ako se ascites brzo razvija, često je povezan i sa slabošću ljubimca, neophodna je hitna poseta veterinaru.

U zavisnosti od stanja, ascites se leči na nekoliko načina:

Terapeutska punkcija trbušne šupljine - velika količina tečnosti u trbušnoj šupljini vrši pritisak na dijafragmu što dovodi do otežanog disanja. Međutim, kod ovog zahvata nije poželjno u potpunosti ukloniti svu sakupljenju tečnost jer navedeno dovodi do suprotnog dejstva - gubljenje prevelike količine tečnosti dovodi do promena u homeostazi tečnosti i šoka. Iz toga razloga neophodno je ponoviti punkcije.

Diuretici – lekovi koji podstiču izlučivanje vode iz tela. Tečnosti se izlučuju putem urina. Međutim, kao su diuretici najdelotvorniji u uklanjanju tečnosti iz mekih tkiva pre nego telesnih šupljina, ovo jeg razloga ograničavajućeg dejstva u slučajevima ascitesa. U tu se indikaciju najčešće propisuje Fursemid ili Lasix.

Nadoknada kiseonika kod onih životinja kod kojih je otežano disanje. Nadoknada se vrši sve dok se deo tečnosti iz trbušne šupljine ne ukloni.

Naglo nastupanje ascitesa ponekad zahteva intravenoznu nadoknadu tečnosti kako bi se održala perfuzija tkiva i lečio šok životinje. Ako se utvrdi nizak nivo ukupnih proteina (usled niskog nivoa albumina u krvi), daju se koloidna tečnost (tečnosti koje povećavaju osmotski pritisak plazme) kako bi se usporilo stvaranje tečnosti u trbušnoj šupljini.

Ako se posumnja na infekciju, intravenozno se daju antibiotici, što zavisi od konačne dijagnozi. Ascites uzrokovan infekcijom je situacija koja zahteva hitan hirurški zahvat.

U vašem slučaju, vrlo je bitno da u dogovoru sa vašom veterinarom sprovedete i druge specijalističke analize koje će pružiti detaljnije informacije u vezi zdravstvenog stanja vašeg psa (biohemijske analize krvi i urina, rentgenska dijagnostika i ultrazvuk abdomena), kako biste sa sigurnošću znali sta se tačno zbiva sa zdravljem vašeg psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs