Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako je moguće da kuja ošteni 3 šteneta bez repa tj. sa malim repićem, a ostali imaju normalan rep. Kuja nije parena u incestu, u pitanju je mužijak pita. Moja kuja ima rep, a taj mužijak nije imao rep, jer predpostavljam da je bio odsečen. Pozdrav, Anka
O: Sam izgled budućeg skeleta psa zavisi od naslednih faktora. Mutacije kod rekombinacije genetskog materijala nisu retke, a one se kao takve mogu preneti i na potomstvo.
Deformacije repa kao takve su deo defekta skeleta, a takav genetski defekat se može ispoljiti na različite načine od potpunog nedostatka repa, ili nedostatka samo jednog repnog pršljena pa do zavrnuća, uvijanja, kukica ili pak viška jednog ili nekoliko pršljenova. Ovakve deformacije postaju vidljive već nekoliko nedelja nakon štenjenja.

Ukoliko ne planirate da Vaše ljubimce puštate u priplod kako bi dobili potomstvo, nego su oni tu samo za Vašu ugodu i zadovoljstvo tada će oni bez obzira na greškicu imati miran i lep život i to neće uticati na njegovo celokupno zdravlje. Međutim, ukoliko planirate da imate legla to Vam ne bih savetovala. Verovatnost postoji da bi genetsku grešku mogli da prenesu na svoje potomstvo. Od strane FCI sudija takva greška se negde toleriše a negde ne.

Najbolje bi bilo da repiće šteneta pregleda veterinar kako biste sa sigurnošću znali da li je ovo neka trajna mana štenaca, ili eventulano prolazna faza u razvoju štenaca.

OZNAKE: