Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kućnog ljubimca, malog psa bishon star 5 godina. Pokušava vec dva dana da se pari sa jednom kujom isto bishon ali nikako da izvrši spajanje. On skoči ali nikako ne uspeva da ubode odnosno da se spoji. Jako bi želeo da dobijem potomke od njega. Šta je vas savet? Inače kuja je sasvim spremna i mirno stoji. On redovno skače na nju zadrži se nekoliko minuta i siđe. Kako mu pomoći? Rade
O: Na ishod parenja najviše utiče iskustvo. Ukoliko se radi o psima koji se pare prvi puta, možda će biti potrebna asistencija vlasnika. Takođe, na ishod parenja utiče i pravovremeno odabrani trenutak - ženka dozvoljava parenje između 9. i 14. dana ciklusa, pa kod odluke o parenju ovaj podatak treba imati na umu.

Čin parenja započinje igrom mužjaka i ženke. Ona uglavnom zauzima karakterističan stav - povija prednje noge kao da ga poziva na igru. Psi međusobno njuše polne organe, da se još malo ''upoznaju'', a zatim mužjak zaskoči na ženku, obuhvati je prednjim nogama i penetrira. Kopulacija traje relativno kratko, otprilike minutu-dve, međutim, nakon toga dolazi do ejakulacije i bubrenja vrha (bulbus) penisa, koji mužjaku onemogućava da ga izvuče, pa psi ostaju spojeni u idućih (otprilike) desetak minuta, čak i do pola sata.

U tom periodu oboje zauzimaju novi položaj, tako da su zadnjim delom tela spojeni, a glave im gledaju na suprotne strane. Na ovaj način se štite od eventualnih uljeza koji bi ih omeli u parenju. Kuju bi trebalo pridržavati i onemogućavati joj da sedne dok su spojeni, kako ne bi povredila mužjaka.

U slučaju da bulbus penisa ne natekne pravovremeno, psi se neće spojiti, stoga je u ovakvoj situaciji nužna asistencija vlasnika, koji će podići kujine zadnje noge i držati je, kako bi omogućio da sperma krene prema materici. U ovoj situaciji dobro je uvesti prst (zaštićen hirurškom rukavicom, kako ne bi došlo do infekcije) u vaginu i stimulirati na taj način na kontrakcije, koje će olakšati put spermatozoidima prema maternici.

Uopšteno o uspešnom parenju psa pisali smo u tekstovima Parenje i Uspešnost parenja i ishrana skotne kuje.

U abnormalnosti kod mužjaka spadaju impotentia coeundi kada pas nije zainteresovan za ženku kao i impotentia generandi kada pas zaskoči ženku, ali je ne oplodi. Psi nakon skoka moraju ostati spojeni. 

Pregledom penisa mogu se otkriti nepravilnosti koji onemogućuju parenje. Reproduktivni pregled obuhvata pregled genitalnog sistema, reagovanje na ženku u estrusu kao i sakupljanje semena kako bi se ustanovi broj funkcionalnih spermatozoida u ejakulatu. Svako oštećenje kontinuiteta kože i sluzokože kao i otoci mogu pri aktu parenja izazvati dodatnu bol i da se u ejakulatu mužjaka psa mogu pronaći eritrociti, leukociti i bakterije, koje direktno smanjuju aktivnost spermatozoida, čiji je rezultat neuspešno parenje. 

Pregled testisa uključuje veličinu i mekanost pri dodiru, ako je pojačana upućuju na slab kvalitet semena. Otoci i upaljena koža na području polnog organa utiču na termoregulaciju polnih organa (testisa) i isto smanjuju kvalitet semena. Na kvalitet semena utiče i spuštenost oba testisa. Stvaranje spermatozoida je ograničeno ako je telesna kondicija loša. Vrlo je bitna starost mužjaka, naime premlad pas ne može da oplodi ženku.

U reproduktivni pregled spada i pregled prostate kao i test na infekcije prostate i tumor u testisima. Traume penisa i okolnog tkiva su česti kod pasa, a mogu doći prilikom napada drugog psa, neuspešnog skoka preko ograde ili zida, trauma u vezi sa parenjem i sl.

Budući da je bez pregleda i potrebnih nalaza teško reći o čemu se radi, najbolje bi bilo da, radi tačne dijagnostike, mužjaka odvedete na pregled kod veterinara kako bi se napravila kompletna krvna slika, analizu urina, UZV bubrega, mokraćnog mehura, RTG abdomena, prostate, ukoliko ne uspete u svojoj nameri.

Parenje je potrebno prilagoditi kuji i mužjaku, kako u prostoru tako im i dati vreme za upoznavanje.

OZNAKE: