Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam pekinezera star je 8 meseca, i vrlo je nasrtlji, naskače na sve mekane predmete, tačnije igračke. Ima česte potrebe. Šta da radim, da li da mu dozvoljavam takve igre ili da ga kastriram? Šta je najbolje za njega mog Čarlija? Unapred zahvalna. Danijela
O: Dok su još štenad psi prolaze kroz specijalnu fazu socijalizacije u toku koje utvrđuju svoj identitet. Ovo kritično razdoblje traje od četvrtog do dvanaestog meseca života i svaka životinja koja s njima deli to vreme u prijateljskoj intimnosti postaje automatski, u njihovim očima, pripadnica njihove vlastite vrste.

Kad je reč o psima koji žive kao kućni ljubimci u tom su kritičnom razdoblju s njima samo pripadnici samo dve vrste: drugi psi i ljudi. Zato oni postaju tzv. "mentalni hibridi" koji se jednako ugodno osećaju u društvu pasa i ljudi.

Kada u blizini nema kuja tokom teranja u psu se nakuplja seksualna frustracuja koja može doseći takve razmere da im čak i porodična mačka odjednom postane privlačna. Došavši u takvo stanje, nadraženi pas će zaskakivati bilo šta što se ne kreće dovoljno dugo, a tu spadaju mačke, drugi psi mužjaci, jastuci i ljudske noge.

Kastracije bi u svakom slučaju pomogla, jer bi smirila polni nagon, međutim od skakanja na Vas ili bilo koga drugog treba ga dosledno odvikavati, jer neki psi i nakon kastracije mogu zadržati taj obrazac ponašanja i on može postati loša navika.

Više o kastraciji pisali možete pročitati u tekstovima koji glase Kastracija, Kastracija i Prednost sterilizacije.

OZNAKE: