Povratak

Period oporavka psa nakon štenećaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Možete li mi molim vas reći kada pas preleži štenećak, tj.posle terapije i oporavka, koliko je još pas zaražen? Unapred hvala, Mina
O: Štenećak je kontagiozno, virusno i veoma teško multisistemsko oboljenje najčešće mladih pasa koje se ispoljava dvofaznom groznicom, imunosupresijom, upalnim promenama na sluznicima (epitelu) očiju, respiratornog i digestivnog trakta, kao i promenama na nervnom tkivu i koži. Zbog imunosupresije (limfopenije) bolest prate sekundarne infekcije sa raznim komplikacijama. Pored pasa mogu oboleti i druge vrste iz porodice Canidae, Mustelidae, većina iz porodice Procyonidae i neke vrste iz porodice Viveridae. Uzročnik je izolovan iz velikih divljih mačaka (lav, tigar, leopard) ali kod mačaka uzročnik ne izaziva infekcije. Uzročnik bolesti pripada porodici Paramyxoviridae i rodu Morbillivirus.

Više informacija o štenećaku možete pročitati u prethodnim tekstovima koje smo objavili na našoj stranici pod naslovom Štenećak, Štenećak, Nervni oblik štenećaka i Iscedak iz očiju i nosa i štenećak.

Prognoza nakon terapije je uvek neizvesna. Sa sigurnošću možemo reći da je pas zdrav tek ukoliko nema nikakvih simptoma nekoliko meseci nakon kliničkog oporavka.

Vrlo često, naizgled zdrave životinje ponovno obole i uginu za nekoliko nedelja ili meseci. Životinja je najvirulentnija u prve 2 nedelje infekcije.

Zaštita od štenećaka postiže se vakcinacijom. Imunoprofilaksa se sprovodi višekratnom vakcinacijom mladih pasa istovremenom vakcinacijom protiv drugih zaraznih bolesti (zarazni hepatitis, parvoviroza, parainfluenca i leptospiroza).

O zaštitnoj vakcinaciji protiv štenećaka pisali smo u tekstu Vakcinisanje protiv štenećaka.

O dezinfekciji prostora protiv štenećaka pisali smo u tekstu naslovljenom kao Štenećak (Canine distemper) virus – dezinfekcija okoline.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs