Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kuja se okotila pre tri dana. Oko štenaca se normalno ponaša ali ne voli da bude stalno uz njih već ih nahrani, poliže pa ode negde drugde dok ne zaplaču. Jedino me buni što stalno ima potrebu da grebe tepih ili kopa zemlju, znam da je to normalno pre okota ali mi nije jasno zašto to sada radi? Hvala Vam unapred na odgovoru, Akimaro
O: Postoji čitav niz problema koji mogu dovesti do takvog ponašanja kuje.

Jedan od problema može biti i osećaj nelagodnosti kod kuje koji može biti izazvan mastitisima različite etiologije, odnosno uzroka, u različitim fazama razvoja bolesti. Obično je taj osećaj bol koji kuja oseća prilikom kontakta štenadi sa sisom ili mlečnom žlezdom u celosti. U ovom slučaju bi bilo dobro da se obratite veterinaru, da bi izvršio pregled Vašeg ljubimca i na taj način sprečio dalje komplikacije.

Kuje mogu biti prilično nervozne u prisustvu štenadi, pogotovo ako se okotila prvi put, pa je njen strah i izraženiji. To grebanje tepiha ili kopanje zemlje može da ukaže na promene u njenom ponašanju.

Pokušajte da provedete više vremena uz nju, povremeno je i pustite u prostor u koji želi da uđe, a nakon toga je vratite, kako bi bila u blizini štenadi.

OZNAKE: