Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas pre nekih 4 sata mog psa su udarila kola, nisam videla na koji način i gde, ali sam ga odmah odvela kod veterinara koji je ustanovio da nema preloma i dao mu tri inekcije, vitamin c, nešto protiv bolova i još jednu. Mešanac je pas, zapravo znaću kad poraste s obzirom da ima 2 ipo meseca, i da sam ga pre mesec ipo usvojila sa ulice. Njegovo ponašanje je sledeće. Od starta je pokušao da ustane, bori se, ali leva prednja noga mu je slaba, na nju ne može da se osloni, krene par koraka i klone. U predelu vilice je čini mi se udaren, jer kad sam proveravala gde ga boli to je tu negde oko vrata, što ga ne sprečava da on isti pomera. Zenice su povećane, ali prati me pogledom, što će reći da je prisutan. Malo je krvario na nos posle udarca ali vrlo malo, i nigde drugde. Ima par ogrebotina na šapama zadnjim ali nista strašno. Trenutno miruje, nema snage da se kreće, shvatio je da se povređuje kada pokušava pa to više i ne radi. Obično kada i pokuša da se podigne ide na desnu stranu i okreće se ka repu. Malo pre je mokrio, nema tragova krvi, ničega. Interesuje me koje su verovatnoće da ima nekakva unutrašnja krvarenja s obzirom na sve što ste čuli? Mislim da je mlad i da ima puno snage, hiperaktivan je i hrabar. Volela bih da mi kažete nešto više ako ste imali slične slučajeve slične starosti. Malo pre je čak uzeo i malo mleka i vode putem šprica sam mu dala jer ne može sam, i dalje je u šoku verujem i biće neko vreme. Ako možete da mi date neki savet dodatni kako mogu da mu pomognem biću vam beskrajno zahvalna. Unapred veliko hvala! Katarina

O: Stanje psa nakon takve povrede, tj. udarca kolima, procenjuje veterinar koji je primio i pregledao psa. U zavisnosti od rezultata pregleda životinje, daje se i određena terapija.

Ukoliko se sumnja na unutrašnje krvarenje, rade se i dodatni pregledi, tako da verovatno nije postojala sumnja na to. Iako nisu utvrđeni prelomi, za očekivati je da se životinja neko vreme otežano kreće.

Proširene zenice nekoliko sati nakon takvog preživljenog stresa su vrlo uobičajene. Navedeno krvarenje iz nosa može sa jedne strane biti bezazleno, a sa druge strane ukazivati na ozbiljan problem, sto se može utvrditi jedino pregledom životinje. Nakon primljene terapije, životinja treba da bude udobno smeštena u mirnoj prostoriji bez stresa u vidu buke, jakog svetla ili neodgovarajuće spoljašnje temperature.

Svakako je preporučljivo da ljubimca odvedete na kontrolu, što je verovatno i planirano, kako bi se pratili stanje i oporavak. Jako je dobro ako kuca bez smetnji urinira i defecira. Prisustvo apetita je dobar prognostički znak, a psu treba davati lako svarljivu hranu koja je ujedno i meka, kako mu ne bi stvarala bol pri uzimanju. Nemojte davati mleko, da se stomak ne bi bespotrebno opteretio, jer ga psi teško vare. To što je pas mlad, može uz pravilnu negu znatno ubrzati oporavak životinje.

Želim Vam uspešan i brz oporavak ljubimca.

Dodatne informacije o mogućim povredama psa nakon udara auta pisali smo u odgovorima Pas štedi nogu nakon udarca autom/Paraliza radijalnog nerva, Nepokretnost zadnjih nogu nakon udarca autom i Potrez mozda nakon udarca autom/Oporavak psa.

 

OZNAKE: