Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje pitanje tiče se toga da li mi je plodan pas. Rasa akita pario dosad četiri kuje ali su uvek prazne bile, ne znam kome da se obratim u vezi toga da me upute kako i šta da odradim da bih znao da li je plodan. Kuje koje su parene su proverene i rađen im je bio bris i progesteron i sve je bilo ok sa kujama. Pozdrav, Mario
O: Neophodno je ljubimca odvesti kod veterinara kako biste na taj način utrvdili ili opovrgnuli sterilitet kod psa.

Pregled mužjaka radi se iz dva razloga: kako bi se ustanovilo da li je sve u redu s njegovom plodnošću i da se ustanovi uzrok ukoliko sumnjamo da je već neplodan. U oba slučaja važna je anamneza vlasnika, opšti pregled, pregled genitalnog sistema, ukoliko je moguće nadzor kopulacije i pregled semena.

Potrebno je ustanoviti okolnosti pod kojim se parenje odvijalo jer često se ustanovi da kod kuja nije bilo pravo vreme estrusa. Vrlo je važno je i to da je pas u dobroj kondiciji, dobro držan, kvalitetno hranjen i neiscrpljen. U opšti pregled spada starost, iskustvo u parenju, telesna kondicija i temperament. Stvaranje spermatozoida je ograničeno ukoliko je telesna kondicija loša. Takođe, mlad pas ne može da oplodi ženku. Ukoliko je pas stariji od osam godina neophodno je pretražiti da li u semenu ima dovoljno živih spermatozoida za oplodnju.

Reproduktivni pregled obuhvata pregled genitalnog sistema, reagovanje na ženku u estrusu i sakupljanje semena. Sakupljanje semena se radi kako bi se ustanovio broj funkcionalnih spermatozoida u ejakulatu.

U abnormalnosti kod mužjaka spadaju:

- impotentia coeundi - kada pas nije zainteresovan za ženku;
- impotentia generandi kada pas zaskoči ženku, ali je ne oplodi.

Psi nakon skoka moraju ostati spojeni. Pregledom penisa mogu se otkriti nepravilnosti koji to onemogućuju. Takođe, u pregled spada i pregled prostate. Veterinar će napraviti i test na infekcije prostate i tumor u testisima.

OZNAKE: