Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Za tri nedelje mi stiže štene havanskog bišona, interesuje me kakav im je karakter, zdravlje, da li su inteligenti, da li su vezani za vlasnika i šta sve trebam da nabavim za njegovu negu? Ivana
O: Psi iz rase Bichon havanese potiču sa Kube, gde su kao rasa bili obožavani od strane kubanske aristokratije u 18. i 19. veku. 

Nastali su mešanjem rasa Havanese Silk Dog i francuske odnosno nemačke pudle. Zasluge za činjenicu da se rasa održala do današnjih dana i postala izuzetno popularna kod ljudi koji žive u gradovima, pripadaju ipak Amerikancima koji su pažljivom brigom za razvoj rase tokom 70-tih godina 20. veka održali rasu od izumiranja pa se od 1991. godine nalazi na međunarodnom popisu svetski priznatih rasa.

Od milja zvani „havanezeri“ su psići koji pripadaju malim rasama pasa pa kao odrasle jedinke dostižu visinu od 20- 28 cm i težinu od 3 – 6 kg. Štenci sa svojih 10 meseci postižu svoju odraslu visinu, a do godine dana mogu da formiraju svoju mišićnu odnosno telesnu masu.

Havanezer je rasa psa koja se vrlo brzo uklapa u gotovo svačiji život. To je mala rasa, duge svilene dlake, čvrste građe. Osim što je havanezer prelepog izgleda, ima i izuzetnu narav. Živahan je psić, vesele naravi koji je uvek raspoložen za igru. Svoga je spreman da vlasnika zabavlja koliko god treba, i pri tome vidno uživa. Havanezeri su vrlo inteligentni i brzo uče. Ono što nauče, srećno i ponosno će Vam ponavljati koliko god puta ćete to od njih tražiti. Zanimljivo je da su havanezeri jako strpljiva rasa s jedne strane, a s druge strane su izuzetno živahna i vesela rasa psa.

U zavisnosti od tipa krzna, zahtevaju uobičajeno četkanje ili profesionalnu negu (šišanje). Takođe je neophodna redovno higijena ušiju. Dentalna higijena je takođe važna, da bi se sprečio nastanak karijesa i u kasnijem uzrastu gubitak zuba. Osetljivi su na ektoparazite, skloni kožnim problemima, infekcijama ušiju, srčanim problemima i displaziji kuka.

Rana socijalizacija i obuka se preporučuju. Nekada nije lako obučiti ga i dresirati. Pri obuci i treningu ovih pasa morate biti čvrsti, odlučni, nepokolebivi, jasni, istrajni, strpljivi i dosledni.

Mada je generalno zdrava rasa, glavni zdravstveni problemi su im alergije. Ponekad su povezane sa insektima ili sa hranom, ali najčešće su u pitanju promene godišnjih doba, obično proleće i jesen, povezano sa respiratornim organima.

Detaljno o ishrani šteneta možete pročitati u tekstu koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta

Uošteno o uslovima držanja šteneta pisali smo u okviru naše stalne rubrike „Moj ljubimac“:

Uopšteno o bišonima možete pročitati u tekstu Bišon i Štene bišona (Bichon Bolognese) i ishrana.

 

OZNAKE: