Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Kuja mi ima mastitis i nema bolove ni gnoja, oštenila je dva šteneta i non stop se namešta i gura štence na sisu. Da li sme da se doji, ili da li štenci smeju da sisaju, Peđa

O: Vaša ženka se nalazi u fizološkom periodu života koji je osetljiv za nju i koji je obeležen involucijom polnih organa (proces kojim se polni organi vraćaju u stanje u kakvom su bili pre graviditeta), kao i produkcijom mleka za mladunčad. On se u stručnoj literaturi naziva puerperijum ili babinje.

Puerperijum je naziv za period od porođaja do povratka u predgravidni stadijm. To je vreme u kom nestaju promene na polnim organima koje su nastale za vreme graviditeta i porođaja, a traje ukupno od 3 do 5 nedelje. U prvih 3-6 dana nakon porođaja usled promena koje se dešavaju na materici i mlečnim žlezdama normalno je da kod kuja telesna temperatura bude lagano povišena; negde oko 39,2 °C, s time da ne bi smela preći 39,5 °C.

Isto tako, zbog toga što su mlečne žlezde nabujale i stvaraju mleko njihova temperatura na dodir može biti povišena i to nije ništa zbog čega biste se Vi trebali zabrinuti.
Ukoliko žlezde postanu tople, crvene, povećane i bolne na dodir, a mleko postane viskoznije odnosno s primesama krvi i purulentnog sadržaja i to do promene boje mleka od žute prema smeđoj, može se raditi o mastitisu odnosno o upali mlečne žlezde koja je posledica bakterijske infekcije. Kod kuja se obično javlja nekoliko nedelja nakon porođaja.

S obzirom na to da kuje imaju više pari mlečnih žlezda, mastitis može zahvatiti jednu ili više mlečnih žlezda. Najčešći uzročnici su bakterije koje se normalno nalaze u okolini životinje ili su deo normalne kožne flore, kao što su Escherichia coli, stafilokoki i streptokoki. Bakterije u mlečnu žlezdu mogu ući preko sisnog kanala ili do infekcije dolazi hematogenim (putem krvi) prenosom s nekog drugog mesta unutar organizma.


Razlog zašto do mastitisa dolazi baš u ovom periodu nakon porođaja ima više – neki od njih su iziritiranost sisa, moguće povrede na njima što olakšava ulazak bakterija, zbog svih hormonskih promena koje su se dešavale, organizma majke, tj. njen obrambeni sistem može biti znatno slabiji nego inače. U vreme graviditeta dolazi i do aktivacije crevnih parazita koji su do tada mirovali začaureni u organizmu kuje, a njihova aktivnost u probavnom traktu može olakšati migraciju bakterijama koje se nalaze u crevima i koje onda putem krvi mogu doći do mlečnih žlezda i dovesti do infekcije.

Da li kuja sme da doji štence zavisi od oblika dijagnostikovanog mastitisa. I pored toga, ne bi trebalo dovoditi kuju u opasnost od pogoršanja stanja. Otečeno vime može biti jako bolno po kuju, što može da joj stvori nervozu, koja može dovesti i do smanjenja ili potpunog prestanka lučenja mleka. U situaciji kada je kuja pod terapijom, ne bi trebalo dovoditi štence u opasnost, jer se neki lekovi koji se koriste u terapiji mastitisa jednim delom mogu izlučivati i putem mleka. Nekada se savetuje i izmuzavanje kuje u kombinaciji sa standardnom terapijom mastitisa. U toj situaciji se savetuje ishrana štenadi zamenama za kujino mleko o čemu smo detaljnije pisali u sledećim tekstovima: Ishrana štenaca adaptiranim mlekom, Ishrana štenaca adaptiranim mlekom i Ishrana štenaca mlekom i uvođenje granulirane hrane/Zamensko mleko.


Moja preporuka jeste da pokušate da olakšate svojoj ljubimici tako što ćete joj, dok štenci ne doje, stavljati naizmenično tople i hladne obloge na otečeno i toplo područje. Međutim, ukoliko primetite da su mlečne žlezde više nego normalno bolne, da kuja ne dozvoljava štencima da sisaju, nema apetita ili ima povišenu temperaturu, predlažem Vam odlazak veterinaru bez odlaganja koji će joj pružiti prikladnu terapiju kako se stanje ne bi dodatno zakoplikovalo.


O mastitisu detaljnije možete pročitati u prethodno objavljenim tekstovima koji glase Zaustavljanje mleka kod kuje nakon uginuća štenadi/Neseptični mastitis i Pojačano pijenje vode i mokrenje kuje nakon porođaja/Mastitis.

OZNAKE: