Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Od oktobra prošle godine pas mi je lečen od upale analnih žlezda. Jednu nedelju bi primao po 3 inekcije svaki drugi dan, zatim posle tri nedelje ponovo je bio bolestan. Negde u martu urlao je od boliva pri pokušaju da kaki, opet inekcije, u aprilu počupao dlake oko anusa i sa repa, raskrvario i pojavile se fistule. Opet samo inekcije, bez ispiranja i lečenja fistula. U junu vodim ga kod drugog veterinara, tri meseca pije antibiotike, mažem mu gel za ljude koji se koristi za dekubitis. U avgustu rađen kontrastdijagnoza perianalne fistule, nisu analne žlezde, mada ja mislim da je od toga počelo sve. Pije Pronison već dva meseca jednu četvrtinu, Clindamicin pola i jutru i uveče. Pas je beli pulin star 5 godina, 12 kg. Dokle sme da pije antibiotike, da li će mu naškoditi duža upotreba? Moli za savet. Hvala, Mirjana

O:
U većini slučajeva ponašanje koje opisujete u vezi je sa problemom oko analnim žlezda, mada postoje i drugi patološki procesi koji mogu izazvati ovakvo ponašanje i potrebno ih je isključiti, kao što su procesi u perianalnom području, invazija crevnim parazitima, patologija završnog tela creva i drugi. Analne žlezde se nalaze levo i desno od anusa, kod pasa su veličine zrna graška, a luče mirisnu uljasto-masnu materiju. Sadržaj tih žlezda-vrećica se prazni prilikom prolaska fecesa, a služi obeležavanju terena.

Često lizanje i griženje perianalnog područja kao i češanje i neugodan miris, znaci su koji upućuju na takvo stanje, a moguć je i nastanak promena na koži po celom telu. Ponekad dolazi do nastanka fistule ako je infekcija dugotrajna i jaka. Najčešće je dovoljno manualno pražnjenje vrećica, a ponekad je u težim slučajevima potrebna aplikacija antibiotika i dodatni tretman, u zavisnosti od komplikacije i težine procesa. Ishrana bogata vlaknima se preporučuje kao preventiva problema u smislu održavanja redovne defekcije kod psa i pražnjenja analnih žlezda.


Fistula predstavlja staru ranu u obliku kanala sa slabom tendencijom zarastanja, a iz koje se cedi gnoj ili telesna tečnost. Fistule mogu biti prirodne i stečene, a prema tipu se dele na gnojne, sekrecijske i ekskrecijske.


Gnojna fistula - sastoji se od otvora, kanala i dna. Otvor je obično levkasto uvučen, okolina bez dlake i prekrivena gnojem. Otvor je relativno mali jer koža nastoji da ga zatvori epitelizacijom. Ako se otvor i zatvori, gnoj se sakuplja unutra, pa će opet probiti novi otvor. Dugotrajne fistule mogu imati i više otvora, odnosno i više kanala. Dno fistule je gnojna šupljina i u njoj se nalazi uzrok - strano telo, nekroza ili tkivo koje nije demarkirano. Tada gnojni džepovi deluju kao strano telo.


Sekrecijska fistula - dolazi do ispražnjavanja sekreta otvorenih žlezda (fistula slinovnice, jednjaka ...). Ekskrecijska fistula - fistula organa (creva, vagine, mokračnog mehura).


Kod lečenja je potrebno utvrditi i ukloniti uzrok, utvrditi otvor, sondirati kanal, utvrditi njegov položaj dna, i u njemu uzrok. Kanal se hirurški otvara nakon čega se dno kiretira ili hirurški ekstirpira, i ispire antiseptikom.


Kako je Vaš pas u starijoj dobi i svaki operacijski zahvat koji uključuje opštu anesteziju nosi određeni rizik. Koliki je taj rizik procenjuje se kliničkim pregledom opšteg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biohemijske pretrage).


Posavetujte se s Vašim veterinarom koji prati i poznaje zdravstveno stanje Vašeg ljubimca o mogućnostima daljeg lečenja kako bi se sprečile eventualne komplikacije.

Više o pražnjenju analnih vrećica pisali smo u okviru sledećih tekstova: Češanje i iritacija kod korenja repa – Analne vrećice, Pojačan svrab i analne žležde, Svrab u korenu repa i pražnjenje analnih vrećica i Pas vuče zadnjicu po podu/Problemi sa analnim žlezdama.

OZNAKE: