Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imamo kuju koja treba da se ošteni, i dosta sam čitala o samom činu štenjenja, ali sam svesna da se može desiti da se jednostavno uguši neko kuče ili da mu se nešto desi, pa me zanima kako tada reagovati i kako to sprečiti? Da li negde postoji uputstvo za reanimaciju šteneta? Unapred hvala, Sonja
O: Graviditet kuje traje u proseku 64 dana, a zatim sledi porođaj. Tokom prvog štenjenju kuje mogu biti posebno uznemirene pa je najbolje da Vi i Vaša porodica budete u blizini. Kuja se tokom okota može nalaziti u kući ili dvorištu, ukoliko ona tako izabere. Za početak, osigurajte mesto u kući koje će omogućiti mir budućoj mami i štencima. Pripremite joj udobnu ležaljku ili dušek, koja će biti dovoljno prostrana i za štence. Kada se približi vreme porođaja dobro bi bilo staviti ispod podmetače, odnosno pelene koje upijaju.

Znake, na temelju kojih se može očekivati skori porođaj, možemo uočiti dan-dva pre, a radi se o mlečnim žlezdama koje otiču, a čitav stomak se obesi ka dole. Jedan dan pre porođaja telesna temperatura se snižava za jedan stepen. Osim toga, kuja postane nemirna, ponekad zna da cvili i intenzivno se namešta u ležaljci.

Vaš zadatak je da svakako kuji date podršku i da je smirite, nemojte paničiti, budite diskretni. Priroda je uredila da kuja zna sama sve što je potrebno.

Sam porođaj traje različito dugo što zavisi od veličine legla, obično oko šest sati ali i duže. Nakon stadijuma otvaranja, sledi stadijum istiskivanja plodova i kada prvo štene izađe kuja će da pregrize pupčanu vrpcu, poješće posteljicu i oblizati štene. Novorođeno štene će samo pronaći sisu, a Vi mu možete očistiti nosnice od plodnih ovojnica i lagano ga obrisati, pri tome nikad nemojte prekidati kuju u njenom bavljenju štencima.

Vaša briga polako će se tada koncentrisati na štence. Pre svega, od presudne važnosti je da posisaju kolostrum tj. mleko koje se luči prvih 24 sata nakon porođaja jer im ono omogućuje pasivnu zaštitu, sve dok ne steknu vlastitu zaštitu u kasnijoj dobi. Zdravi štenci su debeljuškasti, čvrsti, tihi i veći deo dana spavaju. Period sisanja treba biti oko 4 nedelje, a s tri nedelje štencima treba uvoditi čvrstu hranu.

Uvek možete kao prvu pomoć, i zbog toga što se radi o prvom okotu Vašeg ljubimca, pozvati veterinara koji će pratiti stanje kuje i blagovremeno reagovati u slučaju bilo kakvih komplikacija.
Kod većine kuja porođaj prolazi bez većih komplikacija, izuzev onih kojima je to prvi okot, pa su zbunjene, uplašene i ponekad je u takvim situacijama potrebna pomoć vlasnika ili veterinara.
Ukoliko se porođaj iz bilo kog razloga prekine (preveliki štenci koji se "zaglave" u porođajnom kanalu; umor kuje; slabi ili izostali trudovi...), potrebno je hitno potražiti pomoć veterinara.

Nisu retki slučajevi kada dolazi do komplikacija pri porođaju. Otežane porođaje nazivamo distokija.

Uzroci mogu biti brojni - poremećen tok porođaja (produžava se intervali između trudova ili ih uopšte nema; dugotrajni porođaji koji iscrpljuje kuju; preuzak porođajni kanal ili preveliki štenci, koji zaostanu u porođajnom kanalu; manjak plodne tečnosti, pa porođajni kanal nije dovoljno klizav i dovodi do zaostajanja štenaca), mrtvorođeni štenci (najčešće kod prvorotkinja) ili je opšte zdravstveno stanje kuje loše, pa nije u stanju sama da izdrži porođaj do kraja.

Kako biste bili sigurni da se radi o komplikaciji, obratite pažnju na sledeće znakove:

1. ukoliko trudovi traju više od 20 minuta, a ne završavaju se istiskivanjem štenca iz porođajnog kanala;
2. ukoliko kuja ubrzano i otežano diše, apatična je, a telesna temperatura joj se povisila iznad 39,5
3. ukoliko kuja krvari iz rodnice duže od 10 minuta
4. ukoliko iz porođajnog kanala viri glavica šteneta i plodni mehur
U navedenim slučajevima je uvek potrebna pomoć veterinara.


Ukoliko kuja ne pokida pupčanu vrpcu potrebna je asistencija vlasnika, koji će to učiniti isključivo sa sterilnim makazama ili skalpelom, otprilike 1 - 1,5 cm od tela. Nikako joj ne dozvolite da pojede više od 3-4 posteljice, jer bi mogla dobiti proliv, a ukoliko odbija da sama skine i pojede - najčešće kod kuja kojima je prvo leglo - vlasnik treba ručno izvaditi štence iz posteljice, kako bi sprečio gušenje.


Lizanjem štenaca kuja ih suši, a istovremeno im podstiče cirkulaciju. Osim toga, često ih liže po analnom otvoru i polnim organima, kako bi im na taj način podstaknula defekciju i mokrenje.

Ponekad se dešava da štene aspirira plodnu tečnost (čuju se hropci dok diše), pa mu u tom slučaju vlasnik pomaže na način da ispravi jezik u usnoj šupljini, a štene okrene naglavačke, fiksira glavu i telo s obe ruke i laganim trzajem protrese. Postupak se ponavlja, dok god se čuju hropci. Pri tome treba biti jako oprezan, da ne bi povredili štene.

U periodu 3 - 7 dana po završetku porođaja, kuji će se iz vagine cediti krvavi iscedak. Ukoliko se taj period produži, obavezno je odvedite na pregled kod veterinara, da se utvrde moguće komplikacije.

Otprilike 24 sata nakon poroda kuju bi trebalo odvesti veterinaru, da se napravi Rtg snimka i utvrdi da li su svi štenci izašli van.

O brigi za štence nakon porođaja kuje možete pročitatu u prethodnim tekstovima Prvi dani nakon okota i briga o štencima i Porođaj – koćenje i primena hormona oksitocina.

OZNAKE: