Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku labrador retrivera, ima 3 meseca i 10,5 kg. Da li je to normalna težina za nju? I šta preporučujete protiv buva? Nina

О: Teško je tačno proceniti koliko bi bilo koja rasa psa dobija na telesnoj težini tokom odrastanja. Naime, ti podaci eventualno mogu biti okvirni jer postoje velike razlike između pojedinih rasa, između pojedinih polova, kao i pojedinih legla.

Na kraju krajeva, kako je svaki ljubimac živo biće, genetski jedinstveno, i s tog aspekta postoje individualne razlike.

Naime, u proseku labradori donose oko 6 štenaca, po rođenju prosečne telesne težine do 0,5 kg. Tokom narednih 8 nedelja intenzivnog rasta i razvoja štenaca, smatra se da oni postepeno dobijaju oko 1 kg nedeljno. Stoga, prosečna telesna težina labradora od 12 nedelja starosti kreće se između 6 i 8,7 kg. Od 8. nedelje starosti pa sve do 6. meseca starosti štenaca njihova telesna težina se na slični, prethodno naveden način, menja. Tako, labrador sa 6 meseci starosti ima negde između 22 i 28 kg telesne težine.

Pri proceni gojnog stanja treba imati na umu kako nije bitna samo telesna težina psa. Naime, postoje četiri osnovna tipa konstitucije kod pasa: gruba, snažna, fina, limfatična, kao i prelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procenjuje stanje, tako što ćete rukama preći preko rebara psa. Ako osetite da su blago prekrivena masnim slojem, pas se smatra lagano ugojenim. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osetiti preko masnog sloja radi se o gojaznosti. Pas normalne telesne težine, uprkos gruboj građi, mora imati vidljiv "struk". Premršavi pas ima jasno naglašene koštane izbočine i usukan struk. Pokušajte sami da, sledeći navedeno, izvršite procenu, ili možete je odvesti kod veterinara da on to učini to.


Labrador se ubraja u pse maxi rasa, odnosno one pse čija težina u odraslom uzrastu iznosi od 26 - 44 kg. Od trećeg meseca kod ovih pasa dolazi do naglog razvoja skeleta, pa štenad ovih rasa pasa, u ovom uzrastu, imaju potrebu za duplo većom količinom energije od odraslog psa. Od osmog meseca, maxi štene počinje da razvija mišićnu masu. U ovom uzrastu potrebe u energiji su veoma velike, ali unos hrane mora biti strogo kontrolisana, kako ne bi došlo do gojaznosti, a posledično i do deformacije kostiju i problema sa zglobovima.

Labrador završava svoj razvoj sa 15 meseci starosti, što znači da do tog perioda morate koristiti hranu za juniore velikih rasa. To su: Hill's Science Plan "Puppy Large Breed", Royal Canin - za početak bih preporučila "Maxi Baby dog" i koristiti ga sve do petog meseca starosti, a od 5. meseca se prelazi na Maxi - junior, Royal Canin - golden retriver junior, Eukanuba - puppy large breed, Alleva - lamb and rice puppy, Brit Care - large breed, Purina - Puppy large.

O zaštiti psa od buva već smo opširno pisali u okviru naše veb stranice i to u tekstovima koji glase Suzbijanje buva, Buve, krpelji i crevni paraziti – preporuke preparata za štence i Buve – primena Frontline spreja.

 

OZNAKE: