Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa ženku Westiku, ima šest godina, u oktobru prošle godine je sterilisana, sve je prošlo kako treba i nije bilo nikakvih problema, sve do juče. kada sam primetila posle šetnje da kada je izvršila nuždu i mokrenje, kada sam htela da je očistim primetila sam tragove krvi, i jutros takođe posle mokrenja, kao da je opet dobila. Možete li mi reći šta može biti, s obzirom da je sterilisana, da li ima neki drugi problem? Hvala unapred, Sandra
O: Tkivo mokraćnog sistema vrlo je osetljivo i svaka promena u zdravstvenom stanju psa može prouzrokovati pojavu krvi u urinu. Najčešći uzrok prisustva krvi u urinu su infekcije mokraćnog sistema. Infekcija može biti lokalizovana u bubrezima, mokraćnom mehuru ili mokraćovodu. Najčešće se radi o bakterijskim infekcijama za koje je karakteristično da dugo vremena ne stvaraju nikakvih problema međutim kad se bakterije prekomerno namnože dovode do vrlo bolnih upala. Psi sa upalom mokraćnog sistema obično mokre češće nego inače i mogu imati povišenu telesnu temperaturu. Većina infekcija nije sa teškim posledicama ali podrazumevaju obavezno lečenja kako ne bi došlo do pogoršavanja stanja.

Povremeno se u mokraćnom sistemu psa stvaraju oštri sitni kamenci koji oštećuju zid uretre i uzrokuju krvarenje. Iako mokraća liči na svaku drugu tečnosti ona se sastoji od otopljenih hemijskih materija, minerala i drugih većinom štetnih materija. Većinu vremena ove štetne materije ostaju u tečnom stanju. Kod nekih pasa događa se to da se minerali međusobno vežu i stvaraju tvrde male kamenčiće. Prilikom mokrenja vidljivo je da je ono otežano i vrlo često bolno.

Takođe, krvarenje je prisutno i kod trovanja (najkarakterističnije kod otrova za pacove). Međutim, uz prisutnu krv u mokraći javlja se krvarenje iz ostalih prirodnih otvora, povraćanje, proliv i letargija.

Zatim, ubod krpelja zaraženog babezijama (piroplazmoza). Ovaj parazit razara crvene krvne stanice kojih se organizam rešava filtracijom kroz bubrege što dovodi do bojenja mokraće u crveno ili smeđe.

Povrede takođe uzrokuju promenu boje urina. Na oko zdravi pas nakon nezgode može imati ozbiljna unutrašnja krvarenja, a što je najpre vidi preko krvi u mokraći.

O ostalim uzrocima krvarenja kod psa možete pročitati u tekstu koji glasi Krv u mokraći – zapaljenje bubrega, mokraćne bešike, mokraćne cevi, prostate, tumori.

Zbog posavljanja pravile dijagnostike i preduzimanja pravilne terapije savetujem Vas da se obratite veterinaru.

OZNAKE: