Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me kolika bi trebala biti težina šteneta ženke američkog staforda? Moja kuja je stara 4 meseca, a teška je 10 kg. Koje su najbolje granule za staforde za pravilni rast? Pozdrav, Žarko
O: Telesna težina ženke američkog stafordskog terijera u starosti od 6 meseci u proseku iznosi 11,5 do 14,5kg. Ali, pri proceni gojnog stanja treba imati na umu kako nije bitna samo telesna težina psa.

Naime, postoje četiri osnovna tipa konstitucije kod pasa: gruba, snažna, fina, limfatična, kao i prelazni tipovi konstitucije na osnovu kojih se procenjuje stanje, tako što ćete rukama preći preko rebara psa. Ako osetite da su blago prekrivena masnim slojem, pas se smatra lagano ugojenim. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osetiti preko masnog sloja radi se o gojaznosti. Pas normalne telesne težine, uprkos gruboj građi, mora imati vidljiv "struk". Premršavi pas ima jasno naglašene koštane izbočine i usukan struk. Pokušajte sami da, sledeći navedeno, izvršite procenu, ili možete je odvesti kod veterinara da on to učini to.

Imajte na umu kako na rast šteneta utiče i veličina njegovih roditelja, uopšteno zdravlje, ishrana i aktivnosti pa ono najbolje što možete učiniti za Vašu ljubimicu, a što verujem već i činite je da vodite računa o kvalitetnoj ishrani superpremium hranom za štenad srednjih ili velikih rasa pasa, obavite dehelmintizaciju ukoliko je prošlo više od 2 meseca od zadnjeg davanja leka i da vodite računa o redovnoj zaštiti od spoljašnjih parazita.

Više o ishrani američkog staford terijera možete pročitati u tekstovima koji glase Razvoj mišićne mase i telesni razvoj staforda, Štene američkog staford terijera (ishrana, kupanje i zaštita protiv parazita) i Odabir psa – američki staford terijer.

OZNAKE: