Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam maltezera starog 1,5 meseci, prvu vakcinu je dobio 15 jula, sutradan mu se pojavio neki cvorić iznad oka, nakon toga mu je i njuškica otekla i još jedan cvorić se pojavio. Veseo je i igra se, kako to da mu pomognem da se izleči? Hvala, Nataša
O: Nuspojave nakon vakcinacije mogu se desiti, međutim one su vrlo retke jer se svaka vakcina pre stavljanja u upotrebu dugo vremena ispituje i proverava. Nakon vakcinacije može doći do nekih reakcija organizma koje mogu biti lakše ili teže. Smatra se normalnim ako je pas na dan kada je vakcinisan nešto mirniji. Može imati povišenu temperaturu ili je izražena bolnost na mestu aplikacije vakcine.

Kao i na bilo koji drugi lek, moguća je i alergijska reakcija na vakcinu. Najčešće dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja "kvrga" po čitavom telu, što može potrajati do 3 dana nakon vakcinaciji. Ukoliko je pas preosetljiv na neke od sastojaka vakcine može se javiti alergijska reakcija i u tom slučaju se treba javiti svom veterinaru koji će to dalje simptomatski lečiti. Takođe može se javiti i prolazna povišena temperatura ili čak odbijanje hrane tog dana.

Do reakcije može doći odmah po aplikaciji vakcine, nakon nekoliko sati ili u roku od dva dana od vakcinacije. Najteži oblik reakcije predstavlja pojava anafilaktičkog šoka, o čemu smo pisali u tekstu Anafilaktički šok – Reakcija na vakcinu.

Bol koja se javlja nakon vakcinacije može se ublažiti laganim masiranjem mesta uboda, pa bi kroz par dana navedene promene trebalo da prođu.

Dakle može se dogoditi da se na mestu samog uboda injekcije razvije oteklina i upalni čvorić. Ukoliko se stanje Vašeg psa nije popravilo, savetujem Vam da se što pre ponovo obratite veterinaru, ukoliko to već niste učinili u međuvremenu. Potrebno je napraviti temeljni pregled koji će uključiti i pomoćne dijagnostičke metode poput RTG-a i ultrazvuka. Tek nakon toga može se postaviti dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija.

OZNAKE: