Povratak

Strah šteneta od penjanju uz stepenice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uzeli smo na engleskog buldoga uzrasta šest meseci. Težak je i ima sigurno 15-20 kg. Međutim ne želi da se penje i silazi stepenicama. Kako da ga naučimo taj segment? Jer ako to me savlada moramo ga vratiti. Povodac i šetnja uz i niz stepenice ga uplaši. Zablokira i ni makac... Bojana

O: Mnogi štenci se boje stepenica dok ne svladaju hodanje po njima. Bilo bi dobro takođe obaviti pregled kod veterinara kako biste isključili eventualne povrede ili zdravstveno stanje koje mu ne dopuštaju penjanje po stepenicama.

Važno je da se štene oseća sigurno. Započnite samim prilaskom stepenicama.

Možete probati na sledeći način, ali morate imati na umu da trebate biti strpljivi. Stavite prednje šape šteneta na prvu stepenicu i ostavite ga tako par sekundi. Zatim mu podignite zadnji deo isto na stepenicu. Neka tako bude na stepenici par sekundi. Zatim mu opet stavite prve šape na sledeću stepenicu i tako redom. Uglavnom će štene sa zadnje stepenice skočiti samo i svaki dan će ih proći sve više sam i polako se oslobađati straha.

Možete ga odneti na sredinu stepenica i pričati mu, dati mu poslasticu kako bi shvatio da to nije ništa strašno. Možete staviti i posudicu sa hranom ili omiljenu poslasticu na, na primer, prvu stepenicu, pa na drugu i tako redom. Uvek budite Vi ti koji će se prvi popeti na stepenicu.

Možda će Vam trebati i dva do tri dana za jednu stepenicu. Kada savlada penjanje, najverovatnije će lakše ići i spuštanje niz stepenice. Nemojte zaboraviti da Vaše štene svaki dan uči nove stvari koje nikada ranije nije radilo.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs