Povratak

Proliv kod kuje dojilje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Keruša američke akite mi se oštenila pre 10 dana, štenci su u redu, međutim keruša konstantno ima proliv od kada se oštenila. Nosam joj menjao ishranu od štenjenja, tako da to nije uzrok. Razgovarao sam sa lokalnim veterinarom, i on mi je savetovao da joj kuvam pirinač i da je time hranim, tako da sam to i radio par dana, ali se nista nije promenilo, on mi takođe kaže da zbog štenaca ne sme nikakav lek da joj da. Pa Vas molim za pomoć i neki savet ako imate? Hvala unapred. Branimir
O: Proliv nakon samog porođaja se vrlo često javlja ukoliko je kuja pojela previše posteljica, a s obzirom da je prošlo deset dana od porođaja mogla je uvek da pojede nešto drugo nepoželjno što bi uzrokovalo proliv, npr. u šetnji.

Terapija je simptomatska i potporna i uključuje: nadoknadu tečnosti i elektrolita, ukoliko su dijareje obilne i česte, a organizam dehidriran; primenu antibiotika ukoliko su indikovani i prema nalazu antibiograma; primenu preparata koji vezuju toksične materije (kaolin, aktivni ugalj); promenu ishrane (ukoliko veterinar sumnja na netoleranciju ili alergiju, primenjuju se hrane koje su hipoalergene, a ukoliko je dijareja izazvana bilo kojim drugim faktorom, osim alergije, indikovano je koristiti hranu koja je namenjena gastrointestinalnim oboljenjima pasa); primenu antiparazitskog sredstva širokog spektra, ili prema rezultatima parazitološke pretrage; primenu vitaminsko - mineralnih preparata, kao i preparata koji stimulišu rast intestinalne mikroflore (Cani digest i Floryboost dog ).

Međitim, problem kod Vaše kuje je što ona doji i što su njene energetske potrebe velike, s obzirom na proizvodnju mleka koja je tokom prve tri nedelje nakon porođaja na vrhuncu, pa su proporcionalno tome i njene energetske potrebe toliko veće, tj. potrebna joj je 3x ili 3 do 4x puta veća količina hrane od normalne količine za njeu kilažu. Znači, Vaša bi kuja trebala da jede hranu za kuje dojilje koja podmiruje te velike potrebe za energijom. To može biti npr. Brit Care za juniore velikih rasa, Royal Canin za juniore velikih rasa. Takođe, Royal Canin ima i starter hranu – uključujući i kategoriju Maxi (označava veličinu rasa) koja je namenjena upravo za kuje dojilje i štence u periodu odbijanja od sisanja.

Najadekvatniji savet Vam može dati veterinar koji je pregledao Vašeg psa, zato što je on na osnovu kliničkog pregleda suzio spektar mogućih dijagnoza i primenio određenu terapiju.

Neophodno je da redovno vodite psa na terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs