Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Juče sam pustila psa (Belgijski ovčar, 9 meseci) u šetnju i auto ga je udario. Danas smo išli na snimanje i utvrđeno je da ima prelom rebra, prednje noge i karlice. Šta je najpametnije da se radi? Da li da ide na operaciju ili da ga uspavamo. Pozdav, Teodora
O: Fraktura ili prelom karlice je jedna od najčešćih fraktura koje se susreću kod pasa, a nastaju kao posledica traume, tj. udarca. Karlica se sastoji od leve i desne polovine, a svaka polovina je građena od tri kosti. Obe polovine su spojene u sredini. Sa svake strane nalazi se lateralna udubina (acetabulum) u koju ulazi glava bedrene kosti pa zajedno stvaraju zglob kuka.

Sa dorzalne strane nalazi se kičma sa kojom je karlica spojena sakroilijačnim zglobom. Zbog ovakve građe kod preloma karlice često dolazi do istovremenog preloma više kostiju.

Lečenje zavisi od prirode preloma. Zbog toga je važno proceniti kakve su promene nastale i prema tome odabrati najefikasniji način lečenja. Cilj je da se koštani ulomci fiksiraju što pravilnije da bi se omogućilo njihovo mirovanje (odnosno što manje kretanja) da bi na kraju došlo do pravilnog zarastanja. Koštani ulomci fiksiraju se hirurškim zahvatom odnosno osteosintezom. Ako je prilikom traume došlo do loma bez pomeranja kostiju ili samo do napuknuća, moguće je da se lom sanira i bez operacije, ali uz strogo mirovanje. Samo zarastanje preloma traje dugo i to u proseku 3-4 nedelje. Na sam tok zarastanja utiče više faktora. To je osim vrste preloma, starost životinje, kvaliteta sanacije preloma, postoperativna nega, ali i prisutnost eventualnih komplikacija.

S obzirom da je Vaše štene mlado mnogo brže i lakše zarastaju kosti, pa bih Vas posavetovala da sa veterinarom dogovorite operaciju koja je u slučaju Vašeg šteneta najprikladnija.

U slučajevima kod kojih se nije napravio operativni zahvat, izuzetno je važno strogo ograničiti kretanje životinje jer se na taj način omogućava pravilno zarastanje kostiju. To znači da bi pas trebao biti smešten na što manjem prostoru ili u kavezu kako bi mu se ograničilo kretanje. Trčanje, skakanje, kretanje po stepenicama i slične aktivnosti treba izbegati pa čak i u slučajevima kada pas izgleda dobro i ne pokazuje bol. Šetnje treba ograničiti samo na vreme potrebno da obavi nuždu. Obratite pažnju da li pas može da mokri i da li ima stolicu. Kod lomova karlice se često događa da izostane obavljanje nužde zbog čega se za pomoć treba obratiti veterinaru.

Nepravilni načini lečenja preloma i loša nega nakon stabilizacije preloma mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. To mogu biti nepravilno zarastanje ili nemogućnost zarastanja kostiju, artritis zgloba, osteomijelitis (infekcija koštanog sistema). Moguća je potpuna nefunkcionalnost noge. Tok zarastanja treba pratiti pa se zbog toga radi RTG snimanja da bi se procenila kvaliteta zarastanja preloma.

Da bi se suzbila bol daju se analgetici koji su namenjeni psima. Takvi se preparati (npr. Tolfedin, Rimadyl) izdaju na veterinarski recept, a mogu se pronaći u veterinarskim apotekama Pet centra. Upozorila bih Vas da psu nikako ne dajete psu analgetike koji su namenjeni ljudima jer mogu izazvati teške komplikacije.

Nakon operacije neophodno je psu pružiti najbolju negu i ishranu, pa savetujem ishranu koja je namenjena jačanju zglobnog sistema, kao i preparati koji pomažu regeneraciji kostiju, koje možete pronaći u našem Pet centru. Sam uspeh oporavka i prognozu je teško dati bez pregleda i uvida u stanje i vrstu povreda. Za pomoć i drugo mišljenje možete se obratiti i na Klinici za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

Više o prelomima kod psa možete pročitati u odgovorima Povreda noge usled udarca – prelom kostiju i povreda mekog tkiva, Uganuće (distorsio) ili Prelom (fractura) noge, Nepokretnost zadnjih nogu nakon udarca autom i Dozvoljena aktivnost za štene sa prelomom noge tokom oporavka.

OZNAKE: