Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nemačkog lovnog terijera, do sada nije ali danas se desilo da je uvatio žabu. Nakon toga počeo je kašljati, povraćati i ponašati se kao da mu je nos (njuška zapušena, puna). Da li je to opasno za njega jer nismo u mogućnosti doći do veterinara. Šta preduzeti??? Ivan
O: Često se događa da u ovim sparnim letnim mesecima žabe posećuje naše vrtove i dvorišta, najčešće kako bi došle do vode. Žabe su česti plen naših kućnih ljubimaca, posebno pasa. Kod nas je najčešća zelena krastača.


Susreće se podjednako na vlažnim, kao i na suvim mestima. Zelena krastača ne samo da je bezopasna životinja, nego i izuzetno koristan pomagač u svakom vrtu jer se hrani mnoštvom raznih biljnih štetočina.

Noćna je životinja, a danju miruje pod grmljem ili drvećem. Naročito rado dolazi u vrtove koji se zalivaju, jer tu nalazi vlagu i dovoljno insekata kojima se hrani.

Kod mužjaka je gornja strana tela tamnosiva s svetlozelenim mrljama ili svetlosiva sa tamno zelenim mrljama kod ženki. Osim toga kod oba pola koža je sa gornje strane posuta crvenim bradavicama, koje su ustvari kožne žlezde, prema kojima su i dobile ime. Zaušne žlezde su jako razvijene i većinom jasno uočljive. Izlučevine ovih, kao i ostalih kožnih žlezda, sadrže materije neugodnog ukusa i mirisa koje im služe kao obrana od neprijatelja.

Upravo sadržaj ovih žlezdi kod pasa često izaziva simptome od strane nervnog ili probavnog sistema. Kod nas nisu zastupljene otrovne vrste u punom smislu reči, pa nema veće opasnosti kako za ljude, tako za životinje.

Svakako se može javiti reakcija na sadržaj tih žlezdi, a najčešće se ogleda depresijom, slabošću, smetnjama u disanju, povraćanjem, prolivom. Kako je svaki pas individua za sebe, i različitog imunološkog statusa, svaki će reagovati drugačije. Kod nekih pasa nakon što pojedu žabu, neće biti reakcija, dok kod nekih se može desiti navedeno, pa i do te mere da takve radnje završe i alergijskim reakcijama na sekret žlezdi, pa i kolapsom.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno potražite veterinarsku pomoć.

OZNAKE: