Povratak

Pas čupa cveće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Naš pas će u avgustu imati godinu dana. Mešanac je staforda i ženke terijer. Mnogo ga volimo. Međutim on je veoma jak i pravi nam štete u voćnjaku, pregrize mladu voćku, kopa rupe, a u dvorištu isčupa cveće iz saksija, ako je plastična svu je iskomada. Hoće li on prestati to da čini kad? Molim odgovor, Vera

O: Psi pokazuju želju za uništavanjem najčešće kao posledica dosade. Tako, grizenje, kopanje, lajanje, zavijanje, penjanje po ogradi, uništavanje cveća,... predstavlja simptom dosade ili straha od odvajanja. Naime, to su česti pokazatelji i preterane zavisnosti ljubimaca za svoje vlasnike.

Postoje mnogi načini pomoću kojih možete sprečiti dosadu:

- osigurajte dodatnu fizičku, mentalnu i društvenu aktivnost pre nego što ostavite svog ljubimca samog,

- osigurajte mu obrok pre nego što se razdvojite,

- osigurajte svom ljubimcu omiljenu/e igračku/e (protrljajte ih rukom kako bi na njima ostavili svoj miris) koju mu po povratku oduzmite.

Ne zaboravite uticaj nagrađivanja pa nagradite njegovo dobro ponašanje poslasticom koju voli.


U našim prodavnicama, kao i na tržištu, možete naći i odbojne sprejeve. Takvi sprejevi predstavljaju pomoćno odbojno sredstvo za psa kojim možete zaštititi željeno područje od destruktivnog žvakanja.


Naime, trebati će Vam dosta strpljenja jer problem nije nastao preko noći te će za njegovo rešenje biti potrebno neko vreme. 

O uspešnoj dresuri psa već smo opširno pisali u okviru naše veb stranice u okviru odgovora Dresura agresivnog psa, Uspešna dresura psa i Agresivno ponašanje i dresura psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs