Povratak

Parenje u srodstvu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku patuljastog pinča starog 9 meseci. U teranju je po prvi put i uparila se sa bratom. Odmah smo ih razdvojili tako da nisu bili spojeni ni pola minuta. Zanima me da li je mogla da ostane skotna i koliko je to opasno po nju s obzirom da su bili na kratko zalepljeni i da je prvi put u teranju? Hvala unapred, Jovana
O: Parenje brata i sestre može proći i bez nekih određenih zdravstvenih problema ili genetskih poremećaja, ali ono može dovesti do pojave nepoželjnih posledica na zdravlje potomaka. Naime, na ovakav način se potencira pojavu i ispoljavanje loših osobina.

Parenje u srodstvu ne stvara loše gene, nego će još više pojačati bilo koju naslednu grešku jer najbliskiji srodnici imaju vrlo visoku verovatnost posedovanja potpuno sličnih gena. Ako su ovi geni recesivni (i s greškom), greška se može prikazati tek u nekoj od sledećih generacija.

Zbog gore svega navedenog, izbegava se parenje unutar bliskog srodstva kako bi se nasledne greške ređe pojavljivale.

Stoga, savetujem Vam da odvedete svog ljubimca kod veterinara koje će je u potpunosti pregledati i odrediti njen zdravstveni status.

O neželjenom parenju dodatno možete pročitati u tekstu Neželjeno parenje.

O znacima graviditeta kod kuje možete pročitati u tekstovima Metode utrvđivanja graviditeta, Znaci i metode utvrđivanja graviditeta i Dijagnostika graviditeta/Skotnost kuje.