Odgovara: 

Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam štene nemačkog lovnog terijera staro 45 dana, počela je dlaka da mu otpada prvo sa glave, a onda i telo. Šta je u pitanju? Vodio sam štene kod veterinara kaže nije šuga. Zbog čega molim vas odgovorite mi. Kupao sam ga šamponom za ljude, da mu nije to iritiralo kozu? Igor i Uroš

O: Nije preporučljivo da se štene od 45 dana kupa, a pogotovo ne šamponom za ljudsku upotrebu.

O kupanju šteneta opširno smo pisali u okviru naše veb stranice, u odgovorima koji glase Kupanje šteneta, Koža psa – uticaj kupanja i kožna oboljenja, Prvo kupanje i strah šteneta/Kako ga okupati? i Šampon za osetljivu kožu.

Šamponi namenjeni za ljudsku upotrebu prilagođeni su pH koži ljudi. Šamponi za pse prilagođeni su pH koži pasa, koja se razlikuje od pH kože ljudi. Naime, šamponi namenjeni pranju pasa kreću se u nešto višem pH (5.5 do 7.5) nego šamponi za ljude (pH 5.2 do 6.2). Stoga, primena šampona za ljude na koži pasa može dovesti do različitih problema, kao što su pojačane iritacije na koži, svrab, perutanje, linjanje...

Slična priča je i sa čestim kupanjem psa šamponom. Učestala primena šampona može dovesti do odmašćivanja zaštitnog sloja kože i dlake. Do toga može doći i veoma brzo ako se koristi neadekvatan šampon, npr. za ljude. U takvim slučajevima koža gubi elasticitet i slabi joj prirodna obrambena funkcija. Često u takvim okolnostima dolazi i do pojačanog lučenja lojnih žlezda što ustvari dovodi do neugodnog mirisa. 
 
Iz tog razloga kupanje sa šamponima bi se trebalo sprovoditi što ređe (npr. 3-4 puta godišnje), odnosno po preporuci samog proizvođača šampona. Naime, postoje određene linije šampona (npr. medicinske linije šampona) koje se mogu koristiti i češće jer ne skidaju masnoću s kože.

Ono što sad možete pokušati jeste da operete ljubimca u blagom medicinskom šamponu. Na takav način je moguće ukloniti eventualno zaostale delove šampona, ublažiti reakciju kože i dlake i omogućiti njihovo obnavljanje. Prilikom samog pranja, koristite mlaku prema hladnijoj vodi, a sve kako bi i ona ublažila eventualne reakcije na koži ljubimca.

O opadanju dlake kod šteneta uopteno možete pročitati u Gubitak i opadanje dlake/Alopecija, Pojačano opadanje dlake kod šteneta, Opadanje dlake, ishrana i vitaminsko mineralni dodaci i Neravnomerno opadanje i menjanje štenećeg krzna.

OZNAKE: