Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja ženka staforda nakon sterilizacije krvari. Zašto se to dešava i da li je to opasno i treba li je voditi kod veterinara? Pozdrav i hvala, Sanja
O: Bilo bi poželjno da posetite svog veterinara kako bi tačno odredili o čemu se radi. Ponekad je kod jače upale mokraćnog mehura i prisutnosti kristala i kamenaca uočljiva crvenija boja mokraće kao i njena gušća konzistencija, što može ukazivati da se radi o teranju. Kod sterilizacije kuje odnosno hirurškog zahvata postoji više načina pri čemu se mogu odstraniti samo jajnici ili materica i jajnici. Kod ovariotomije se sprovodi podvezivanju i vađenju ovarija (jajnika), a kod ovariohisterektomije se vade maternica i jajnici.

O zapaljenju mokraćne bešike pisali smo u tekstovima koji glase Krv u mokraći – zapaljenje bubrega, mokraćne bešike, mokraćne cevi, prostate i tumori, Zapaljenje mokraćne bešike/Zapaljenje rodnice i Otežano mokrenje/Zapaljenje mokraćne bešike (Czstitis vesicae) i poremećaj ravnoteže.

Sami jajnici kod kuja mogu biti ektopični ili "sitno rasuti" u masnom tkivu pa ukoliko se odstrane samo jajnici (uz ostavljanje maternice), ovaj mali komadić jajnika može proizvesti teranje i krvarenje, iako kuja ne može ostati skotna. Zaostali komadići jajnika nisu vidljivi okom te ponekad promaknu hirurgu, a takođe je zabeleženo i da nakon par meseci atrofiraju (nestanu) kao i krvarenje.

OZNAKE: