Povratak

Mokrenje i iskašljavanje krvi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj pas ima 5 godina i primijetila sam neko vrijeme da tokom mokrenja mokri i krv ne toliko često ali zabrinjavajuće, ne znam što mu se dešava? Kao i trajna učestala kijavica koja izaziva i krv tokom kijanja i ne tako često povraćanje. Normalno se ponaša, u normalnim količinama jede i pije vodu. Molim vas za odgovor. Hvalaaa. Milena
O: Kašalj s primesama krvi nije uvek znak teškog oboljenja, ali ga treba ozbiljno shvatiti. Često se tragovi krvi u iskašljanom sadržaju javljaju kod dugotrajnog i jakog kašlja usled povređivanja sluzokoža disajnog sistema, ali ovaj simptom se u ovakvim slučajevima brzo izgubi.

Krv u iskašljanom sadržaju može upućivati i na trovanje antikoagulansima koje sadrže mamci za trovanje pacova. Te materije ometaju zgrušavanje krvi, a deluju i na čitav krvni i nervni sistem, tako što oštećuju zidove krvnih nerava s posledičnom pojavom krvarenja u svim tkivima i organima.

Otrovane životinje mogu imati krvavi proliv ili povraćati krv, mogu krvariti na nos ili mokriti krv. U ovom slučaju hitno odvedite ljubimca kod veterinara.

Potvrđena dijagnoza zahteva hitnu terapiju visokim dozama vitamina K. Iako često i uz razvoj drugih simptoma, krv u iskašljanom sadržaju može biti znak prisustva tumoroznih materija u plućima. Stoga bi bilo najbolje odvesti psa na veterinarski pregled kako bi se postavila tačna dijagnoza i provela odgovarajuća terapija.

O problematičnom krvarenju kod Vašeg ljubimca već smo opširno pisali u okviru naše veb stranice u pitanjima pod nazivom Krv u mokraći – zapaljenje bubrega/mokraćne bešike/mokraćne cevi/prostate i tumori, Krvarenje iz nosa i Krvarenje iz nosa.