Povratak

Hleb u ishrani psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U kojoj količini je dozvoljen hleb u ishrani psa staforda pošto ga obožava. Pozdrav, Minja
O: Prehrana pasa sastoji se od belančevina (meso, riba, jaja), ugljenih hidrata (žitarice), vlakana (povrće), masti (biljne i životinjske), i vitamina i minerala. Glavnu ulogu u izgradnji organizma životinja imaju belančevine, minerali i vitamini. Izvor energije su ugljeni hidrati i masnoće. Hrana bogata vlaknima, npr. frukto-oligosaharidima pomaže uspostavljanju crevne ravnoteže.

Odnos pojedinih nutrijenata zavisi od više činioca. Među njih se ubrajaju:

- veličina rase (mali, srednji, veliki, gigantski)
- fiziološko stanje (rast, graviditet, laktacija, intenzivan rad ili sportska aktivnost, izloženost hladnoći, starost...)
- zdravstveno stanje (dijetalna ishrana kao prevencija i potpora terapiji različitih stanja ili oboljenja).

Žitarice koje su najčešće izvor ugljenih hidrata u prehrani pasa su pšenica i kukuruz. Dodaju se termički obrađene u dehidriranu hranu i konzerve. Međutim, hleb se proizvodi od različitih žitarica u čije se brašno mogu dodati različiti aditivi s ciljem postizanja poželjne boje, ukusa ili izgleda.

Mišljenja sam da psu ne biste nikako trebali da dajete svež hleb, ali možete mu povremeno ponuditi manji komadić prosušenog hleba. Nikako ovo ne bi trebalo da bude deo njegovog svakodnevnog jelovnika, već možda kao poslastica povremeno tokom nedelje. Obavezno izbegavajte sveži, topli hleb, jer su proizvodi od dizanih testa teže svarljivi, pa mogu dovesti do smetnji u varenju.

O ishrani psa hlebom pisale su koleginice u tekstovima Ishrana psa supom iz kesice i hlebom i Nemački boxer/Ishrana mesom i hlebom.