Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U potrazi sam za kućnim ljubimcem, kucom, međutim nisam sigurna koja rasa bi bila prava za mene i moju porodicu. Zainteresovani smo za patuljastog francuskog buldoga, ali nas zanima da li bi mogao podneti da bude sam kod kuće oko pet sati dnevno, osim subotom i nedeljom, da li se puno linja i da li mu je specifican miris veoma izražen (pročitala sam na internetu da nije i da ga gubi vremenom, ali bih ipak da proverim)? I ako znate za neku proverenu, da li biste mogli da nam preporučite neku uzgajivačnicu? Unapred zahvalna. Marina
O: Francuski buldog (Bouledogue Francais) je nabijen, mišićav pas, sa glatkom dlakom, naboranim nosom i čvrstim kostima. Njihov fizički izgled okarakteriziran je "šišmišijim ušima", širima kod baze i zaobljenima pri vrhu. Repovi su im prirodno kratki. Visine su od 25-35 cm i težine 8-14 kg.

Za francuskog buldoga se smatra da potiče od tibetanskog ili azijskog mastifa. Rasa se prvi put pojavljuje oko 1850. godine u Francuskoj. Standardi za današnju rasu su postavljeni 1898. godine. Aktivan, neustrašiv, odlučan, jak i dobar čuvar su glavne karakteristike francuskog buldoga.

Odanost, inteligentnost i dobroćudnost je ono što izdvaja ovu rasu kao ljubimce koji traže puno ljubavi i pažnje. Nežan je prema deci i delimično agresivan prema drugim psima. Zahteva čvrsto i rano, ali i nežno i uporno treniranje.

Dobro se prilagođava životu u stanu. Uzgajivači savetuju da se previše ne povlače na povocu kako ne bi razvili greške u držanju i hodu. Ova rasa ne voli ostajati sama. Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Koliko vremenski pas može ostati sam u kući bez nadzora?

Zbog specifične građe lobanje i kratkog nosa često se razvijaju problemi pri disanju (pogotova za vreme letnih vrućina). Za vreme linjanja, dlaku bi trebalo dnevno održavati četkanjem.

Ova rasa pasa ima kratku dlaku pa se manje linja od ostalih rasa pasa. Naime, mnogi uzgajivači ove rase pasa navode da je dovoljno i nekoliko minuta dnevno četkanja u svrhu osiguranja zdravlja i kvaliteta kože i dlake.

Takođe, takvi tretmani na dnevnoj osnovi sprečavaju iritaciju kože uzrokovanu skupljanjem mrtve dlake, koja može prouzrokovati pojavu češanja i na kraju povredama kože. U svrhu smanjenja opadanja dlake, bitna je održavanje higijene i redovno četkanje ljubimca.

Dodatne informacije o francuskom buldogu pisali smo u tekstu Francuski buldog (Beouledogue Francais).

Ukoliko se pas održava i sprovodo mere higijenje ne bi trebalo da se javi neugodan miris kod psa.

O psima koji se najmanje linjaju pisali smo u Odabir rase psa koji se najmanje linja/Maltezer i pudla.

Dodatne savete u vezi sa odabirom pasa pročitajte u odgovorima Odabir rase psa za držanje u dvorištu, Život psa u stanu – preporuka pri izboru rase i Novo štene u stanu – prilagođavanje.

 

OZNAKE: