Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa mjesanca pekinzer, mala rasa od 12 godina. U poslednjih mjesec dana često u toku noći cvili po minut dva, ječi i onda se umiri. Ponekad je malo i ukočen. Zanima me o cemu se radi i je li potrebna posjeta veterinaru. Inače je zdrava kuca. Veliki pozdrav od Mirjane
O: Psi sanjaju isto kao i ljudi. Sanjanje se dešava u okviru tzv. REM faze koja se odnosi na pojačane očne kretnje i nastaje u višim područjima mozga koji upravljaju ciljevima, emocijama, pamćenjem i čulima. Cviljene Vašeg psa usred noći možda je povezano sa njegovim snovima i događajima koje je proživeo taj dan. To je prirodna pojava i nije ništa zabrinjavajuće. Međutim ukoliko ovo nije uobičajeno za Vašeg ljubimca (s obzirom da je ljubimac stariji imali ste prilike da primetite da li to radi tokom sna) možda je po sredi osećaj bola koji pas pokazuje cviljenjem.

Cviljenja pasa može da ukaže na bolnost, a ujedno važi i pravilo kako bi svaku promenu ponašanja naših kućnih ljubimaca trebalo proveriti u veterinarskoj ambulanti, preporučujem Vam da dogovorite pregled kod Vašeg veterinara. Opštim kliničkim pregledom (krvna slika, biohemija krvi, RTG, UZV i sl.) u veterinarskoj ambulanti može se isključiti neki od organskih uzroka promene ponašanja, odnosno odrediti uzrok cviljenja Vašeg ljubimca.

O najčešćim bolestima lokomotornog sistema kod starijih pasa već smo opširno pisali u okviru naše veb stranice pod nazivom Najčešći zdravstveni problemi starijih pasa i Slabost u zadnjim nogama kod starijeg psa.

 

OZNAKE: