Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja pudla je bele boje, a mužjak treba da bude braon. To je onda dozvoljeno? I preovladaće njegova tamnija boja, koliko sam razumela, jel sam u pravu? Hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav, Snežana
O: Kada je očekivana boja štenadi Vaše pudle u pitanju, ona se može samo sa određenom verovatnoćom pretpostaviti. Potrebni su detaljniji genetski testovi jednog i drugog roditelja, da bi se znalo koje osobine tačno nose, kako bi se precizno pretpostavio izgled legla, tj. boja potomaka.

Iako ne postoje stopostotno tačne procene, postoje izvesne preporuke kada su kombinacije boja roditelja u pitanju, odnosno koje kombinacije boja daju štenad koja bi najuspešnije zadovoljila propisane standarde rase. 


Tačno je da bi Vaša pudla sa braon mužjakom trebala da dobije uglavnom tamne štence, tj. crne ili braon boje, ali može dobiti i potomke krem boje, iako je verovatnoća mnogo manja. Međutim, kombinovanjem bele sa braon pudlom se mogu dobiti i sa kinološkog aspekta manje "poželjne" boje tj. pigment istaknutih delova tela koji se često procenjuju, kao što su šape, nos, linija očnog kapka, usne.

Ako su Vam ove karakteristike bitne, tj. isticanje ovih pigmenata, više se preporučuje kombinovanje bele pudle sa sledećim bojama: bela, siva, plava i crna. Takođe, oni koji možda žele da dobiju istaknutu belu boju štenaca, takođe ne bi trebalo svoje bele pudle da uparuju sa bež ili aprikot, jer to može uneti žućkasta prebojavanja.


O sparivanju pudli različitih boja dodatno možete pročitati u tekstu Parenje pudli različitih boja.

OZNAKE: