Povratak

Amebe (Entamoeba histolytica i Acanthamoeba) u stolici psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj pas, 14 meseci star nemački kratkodlaki ptičar, koji je pod stalnim nadzorom veterinara, ima već više od 4 meseca problem sa amebama u stolici. Leči se samo sa Orvazilom ali to očigledno nema efekta. Terapija mu je 10 dana 2x dnevno tablete Orvazila. Posle terapije, nosimo stolicu na analizu, i uvek je dijagnostikovano prisustvo ameba. On nema nikakve druge simptome, veseo je, apetit odličan. Da li postoji bilo šta drugo, što možemo da uradimo, (neki drugi lek koga nema na našem tržištu/veterinar specijalista) da mu pomognemo da se odstrane iz tela amebe. Veterinar nam je skrenuo pažnju da je ovo ozbiljan problem te da nikako ne smemo da ga zanemarimo. Unapred hvala na odgovoru i savetu, Dragana

О: Amebe su jednoćelijski organizmi iz roda protozoa, koje mogu inficirati kako ljude tako i životinje.

Infekcije amebama mogu izazvati ozbiljne zdravstvene problem kod pasa. Posebno opasne za pse su Entamoeba histolytica i Acanthamoeba.

Entamoeba histolytica je parazit u obliku ciste kojeg pas unosi oralnim putem, najčešće pijući vodu kontaminiranu ljudskim izmetom ili hranom koja je čuvana u lošim higijenskim uslovima. Ovaj parazit napada mukozu debelih creva izazivajući inflamaciju, a za posledicu i dijareju sa primesama krvi.

Simtomi koji se javljaju su bezvoljnost, neprijatan zadah, slabost, povraćanje, pojava ranica na njušci i nogama, a u težim slučajevima i opadanje dlake.
Terapija za ovu infekciju je metronidazol (Orvagil) u trajanju od najmanje pet dana uz primenu potporne terapije.

Drugi parazit Acanthamoeba je parazit koji napada pluća i mozak pasa. Inficiraju se inhalacijom ovog mikoroorganizma ili preko nosne šupljine tokom plivanja u stajaćim vodama gde ova vrsta amebe živi.

Simptomi koji se mogu javiti su grčenje mišića, gubitak apetita, otežano disanje, iscedak iz očiju, gubitak energije, napadi i drugi nervni simptomi.
Uglavnom obolevaju jedinke sa oslabljenim imunitetom.

Ovo je vrlo ozbiljna bolest, koja se nažalost često dijagnostikuje u kasnijim fazama bolesti, a još češće nakon smrti. Terapija je uglavnom simptomatska, i nije daje uvek dobre razultate.

S obzirom da Vaš pas ne pokazuje nikakve simptome, a u izmetu i dalje ima amebe, savetujem Vas da se konsultujete sa Vašim veterinarom u vezi sa daljom terapijom ili eventualno da potražite pomoć specijaliste na klinici za bolesti malih životinja na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs