Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Maltezer je napunio 5 meseci, primila je sve vakcine i čipovana je. Pre dva dana je krenulo povraćanje i loša stolica. Veterinar je konstatovao Korona virus, pa sada prima terapije i na infuziji je. Sad imam jedno pitanje. Kako to ako je primila sve vakcine da je uhvatila Korona virus? Unapred hvala, Nemanja

O: Corona virus uzrokuje proliv, prvenstveno kod štenadi. Spada u RNA viruse. Za razliku od vrlo otpornog parvo virusa, corona virus je relativno labilan pa ga inaktivira većina komercijalnih dezinficijensa. Vrlo je zarazan i infekcija se brzo širi. Izlučuje se stolicom bolesnih pasa. Infekcije corona virusom uglavnom su blagog karaktera, međutim kod mlađe štenadi može izazvati brzu dehidraciju i uginuće. Ponekad se uz proliv javlja i povraćanje koje po pravilu prestaje u roku od 36 sati, a stolica se normalizuje za 3 do 7 dana.

Nakon preležene infekcije corona virusom štene je imunu na reinfekciju neposredno nakon ozdravljanja, međutim trajanje tog imuniteta nije poznato. Naime, titar antitela protiv corone kod pasa koji su je preboleli može biti vrlo nizak, značajno niži od onog kojeg postižemo vakcinacijom.


Efikasnost vakcine protiv corone je još uvek predmetom mnogih istraživanja jer od presudne važnosti kod zaštite od ovog virusa jeste lokalni imunitet crevne sluzokože za koji su zaslužni crevni imunoglobulini A. Vakcinacija započinje kod zdravih pasa stvaranje specifičnih antitela, koja neutrališu pasji corona virus. Preporučuje se da se vakcinišu psi stariji od 6 nedelja i to dva puta s razmakom 2-3 nedelje. Dalje se savetuje da se psi svake godine revakcinišu jednom dozom vakcine. Vakcina pruža zaštitu putem serumskih antitela, a za crevne IgA organizam se sam mora pobrinuti. Nivo serumskih antitela koja štencima prenese majka takođe je nizak i traje samo do 4 ili 5 nedelje.


Lečenje se sprovodi adekvatnim lekovima protiv upale creva, uz dijetnu ishranu i obveznu infuziju.

 

OZNAKE: