Povratak

Izraslina na kapku/Čmičak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam samojeda starog 7 godina. Par mjeseci unazad pojavila mu se neka kvržica na gornjem kapku, u uglu (ličilo je na bradavicu). Budući da nijesmo bili u prilici da dođemo do veterinara kod kojeg i inače ide na vakcinacije, vet. sestra nam je rekla da je moguće da se to stvorilo od nekog uboda. Međutim, njemu ni sada nije ništa bolje, čak mi djeluje da se malo povećalo. Da li smatrate da je nešto zabrinjavajuće? U prilogu Vam šaljem sliku. Unaprijed zahvalna, Milena, Crna Gora

O: Na osnovu promene koju opisujete, kao i prema slici koju ste poslali, predpostavljam da se kod Vašeg psa radi o čmičku, koji zovemo i hordeolum, a radi se o infekciji žlezda (jedne ili više) koje se nalaze na kapcima. U većini slučajeva infekcija je gnojna i uzrokuje je Staphylococcus aureus. Ukoliko se ne leči, kroz određeno vreme, čvorić se povećava i na kraju pukne i gnoj izlazi napolje.

Čvorić je bolan i može "žuljati" oko, ukoliko se nalazi sa unutrašnje strane kapka.

Da bi se taj proces ubrzao, preporučuje se primena toplih obloga nekoliko puta dnevno, kao i očnih antiseptika. Nakon toga, obično ide i antibiotik, lokalno kao mast.

O čmičku dodatno možete pročitati u tekstu Hordeolom (čmičak).

Osim čmička, na kapcima se mogu pojaviti i tumori - adenomi i papilomi, koji takođe imaju izgled izrasline, pa zbog toga preporučujem da svog ljubimicu odvedete veterinaru na detaljan pregled, kako bi se ustanovilo o čemu se radi, i na osnovu dijagnoze postavila i pravilna terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs