Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam štene maltezera staro 6 nedelja. Danas je primilo trovalentnu vakcinu i odmah posle toga sisalo. Interesuje me da li kujino mleko negativno utiče na učinak vakcine. Štene još uvek sisa ali samo par puta dnevno jer ga postepeno odvikavam zbog kuje. Hvala unapred, Ivan

O: Na stvaranje postvakcinalnog imuniteta, u negativnom smislu ne može delovati ishrana majčinim mlekom.

Kujino mleko je za štence od izuzetne važnosti za pravilan i vitalan razvoj. Poseban značaj ima kolostrum, tj. mleko od kuje koje se luči samo u prvih 24 sata nakon porođaja. Sadržaj kolostruma je neponovljiv.

Naime, štenci su sposobni da resorbuju sadržaj kolostruma samo odmah nakon rođenja jer samo tada je zid creva propusna za velike proteinske molekule iz kolostruma. Kolostrum je značajan jer daje štencima neophodnu pasivnu zaštitu dok ne razviju vlastitu u kasnijoj starosti.

Štene staro 6 nedelja treba da jede suvu hranu i da sisa povremeno, a sa 8 nedelja najkasnije, treba da prestane da sisa i da jede samo suvu hranu.

O prelasku šteneta na suvu hranu pisali smo u tekstovima Prelazak na suvu granuliranu hranu/Nedostatak apetita i Ishrana štenaca mlekom i uvođenje granuliranje hrane/Zamensko mleko.

Revakcinu ponovite za 4 nedelje uz redovnu primenu antihelmintika.

 

OZNAKE: