Povratak

Uticaj piroplazmoze na zdravlje psa i mogućnost parenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Čuvam nemačkog kratkodlakog ptičara koji je star 6.5 meseci, izlečen je zahvaljujući brzoj reakciji od piroplazmoze. Da li se takav pas može koristiti u priplodu u budućnosti tj., da li parazite prenosi samo putem krvi i jos važnije pitanje - da li ostaju kakve posledice po fizičko i mentalno zdravlje psa, pošto je to pas kome je osnovna namena rad sa divljači. Da li može da postoji neko ograničenje u sposobnosti psa da prihvati obuku i da bude normalan zdrav (koliko je to moguće) radni pas? Hvala veliko, Milan

O: Ishod lečenja pasa od ove bolesti zavisi od pravovremene reakcije kako vlasnika tako i veterinara, odnosno stručnog lica. Bolest se jednostavno i brzo sanira, upotrebom dva preparata, i to imidokarba (lek izbora koji deluje direktno na protozou uzročnika), antibiotika koji će rešiti problem sekundarnih infekcija i eventualno preparata na bazi gvožđa koji utiče na eritrocite, odnosno crvena krvna zrnca i na njihovu mogućnost prenošenja kiseonika.

Nakon obavljenje pravovremene terapije, ljubimac se brzo oporavlja, nestaju simptomi i uz kvalitetnu ishranu se vraća u normalno, fiziološko stanje.

Pošto se radi o radnom psu, period oporavka nakon rešenja primarnog problema, treba da traje nešto duže. Psu treba dati kvalitetniju, energetski bogatiju hranu, polako ga uvodite u fizičku aktivnost.

Bolest se ne prenosi direktnim kontaktom između ljubimaca, i nema opasnosti po reproduktivno zdravlje, pogotovo mužjaka, dok izvesna opasnost postoji kod obolelih gravidnih ženki.

O piroplazmozi opširno možete pročitati u tekstovima Babezioza (piroplazmoma), Babezioza (piroplazmoza) – ishrana i oporavak, Babezioza ili piroplazmoza i Babezioza (piroplazmoma).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs