Povratak

Sakrivanje na čudnim mestima/Tremor kod psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo francusku patuljstu pudlu staru sedam godina. Poslednja tri dana se u toku noći sakriva na mesta na kojima nikada ranije nije spavala, nema mira prvo neko vreme stoji uz zid trese se i drzi glavu skroz povijenu ka dole kao i rep, onda legne i ponovo ustane sve dok ne zaspi, jede normalno u toku dana i ponaša se normalno, dok ne dođemo do veterinara jer smo u malom mestu, a imali smo loše iskustvo za ovdašnjim veterinarima, kakvo je vaše mišljenje? Unapred zahvalna na odgovoru, Zvezdana

O: Tremor je upadljivo, nevoljno drhtanje celog tela, ekstremiteta, glave, trupa ili određenih grupa mišića, usled brzog naizmeničnog grčenja. Može biti hronični simptom nekog
organskog, neurološkog ili psihičkog oboljenja, ali i prolazna normalna pojava.

Kod pasa se dešava kao posledica preležanih bolesti u mlađem dobu, kao posledica bola, straha, primene nekih lekova, a nekada može biti i naznaka oboljenja poput epilepsije.

Strah je čest uzrok pojave drhtanja kod pasa.

Psi se najčešće plaše jakih i prodornih zvukova (grmljavina, petarde, zvuk vaternog oružja, motora itd), kao i kada se nađu u situaciji koju su već doživeli i koja je kod njih izazvala neprijatna osećanja (agresivni psi, saobraćajna nezgoda, gubljenje orjentacije i nalaženje na nepoznatoj teritoriji, nanošenje bola itd).

Ukoliko iskazivanje straha nije jakog intenziteta, tj. drhtanje ne ometa životinju u obavljanju npr. fizioloških potreba ili u hodu, onda pokušavamo da otklonimo ono što joj izaziva nelagodu i da joj pružimo što više pozitivnih osećaja, kako bi pas zapamtio dobre stvari i kako bismo pokušali da poništimo negativne efekte nekog događaja. Potrebno je da pokušamo na vreme da izazovemo pozitivna osećanja, jer je pas jako intuitivan (predoseća sled događaja) i neće dobro odreagovati ako ga obuzme strah. Pas nekada zapamti neku vrstu ponašanja, pa je sprovodi šablonski, iako nema stvarnih razloga za to.

Najbolje je da veterinar temeljno pregleda psa pa se tek na osnovu toga može reći da li postoji neki poremećaj i šta je u pitanju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs