Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam ženku psa koja se nedavno okotila po treći put, ali nijedno štene nije ostalo živo. Od tada se dešava da glasno zavija noću. Da li ona tako iskazuje svoju tugu za njima? Inače, potpuno je zdrava, jede normalno, ali je često u kućici. Da li je takvo ponašanje prolazno? Radujem se Vašem odgovoru. Puno pozdrava. Slavica

О: Poremećaji u ponašanju pasa su brojni i imaju različite oblike ispoljavanja. Najčešće se radi o poremećenoj reaktivnosti psa koja može biti smanjena, prenaglašena ili da potpuno izostane. Svaki osećaj bola i nelagodnosti može da bude uzrok poremećajima u ponašanju pasa. Bol i osećaj nelagodnosti povećavaju stepen razdražljivosti, ali i anksioznost, strah i agresivnost. Emocionalni poremećaji (uplašenost, strah, patnja i slična stanja) takođe mogu biti uzrok problema u ponašanju pasa.

Gubitak štenaca, kod Vašeg psa, doveo je do promena u ponašanju (zavijanje noću), koje bi trebalo biti prolaznog karaktera. Koliko će to dugo trajati teško da Vam mogu odrediti.

Trebalo bi da posvetite mnogo više pažnje Vašem psu nego što ste to uobičajeno radili. Izvodite je više u šetnje, nagradite je poslasticama, provodite više vremena sa njom… I vremenom će sve to pomoći da se period tugovanja za štencima što pre završi.

 

OZNAKE: