Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li je moguće da štenad uginu od parazita, pošto je jedno uginulo danas? Inače, štenci su stari mesec dana, imaju naduven abdomen, ne jedu. Kako da im pomognem? Pozdrav, Đurđa

O: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.

Postoji mogućnost da je štene uginulo zbog značajnije infestacije želudačno crevnim parazitima, pogotovo ako je došlo do uginuća endoparazita i oslobađanja toksina njihovim raspadanjem. Pored toga želudačno crevni paraziti mogu i fizički zatvoriti creva i onemogućiti pasažu želudačno crevnog sadržaja, što može biti fatalno po štene.

Savetujem da štence očistite sredstvom protiv crevnih parazita, ukoliko niste to već učinili, jer navedeni simptomi ukazuju na infestaciju kod parazita.

Ukoliko ne vidite poboljšanje stanja kod štenad savetujem da posetite veterinara, kako bi pregledom i pretragama došli do tačne dijagnoze.

O crevnim parazitima i dehelmintizaciji već smo opširno pisali u okviru naše veb stranice i to u odgovorima Opasnost po zdravlje štenta zbog invazije glistama, Invadiranost crevnim parazitima/Gliste kod šteneta, Crevni paraziti, Crevni paraziti – tretiranje šteneta i Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita.

OZNAKE: