Povratak

Krvav iscedak iz vagine kuje/Poremećeni ciklus kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku nemačkog ovčara staru 14 meseci, u decembru kada je imala 11 meseci primetili smo da ostavlja providno rozikaste tragove po kući (kao da jednu kap krvi pomešate sa 5 kapi vode) i pomislili smo da je u teranju, međutim juče smo primetili da opet ostavlja providno rozikaste tragove po kući, pa smo sad zbunjeni. Da li je moguće da je u teranju? Nismo planirali da je parimo do navršene druge godine života, tako da sa sigurnošću znamo da nije došlo do parenja. Srdačan pzdrav, Milica


O: Kuja svake godine po pravilu ima dva hormonski aktivna reproduktivna ciklusa - estrusa. Svaki polni ciklus sastoji se od 4 faze: proestrus, estrus, diestrus i anestrus. Proestrus traje otprilike 12 dana (oticanje stidnice i iscedak, privlači mužjake ali im ne dopušta pristup, blaga agresivnost kuje).


Sledi estrus koji traje oko 5 dana (kuja dozvoljava pristup mužjaku, događa se ovulacija, te posledično graviditet kao posledica parenja). Ako tokom estrusa ne dođe do parenja, sledi diestrus, koji traje 56-67 dana (kuja ne privlači mužjake).

Anestrus ili faza mirovanja traje 2 ili više meseca (zavisi od rase i uslova života), tj. do sledećeg teranja. Teranje kod kuja pored ostalih promena prati prvenstveno prepoznatljiv iscedak iz vulve koji polako nestaje u toku estrusa.

U zavisnosti od okolnosti, iscedak se može smatrati normalnim (npr. teranje) ili može ukazivati na neke od bolesti mokraćnog ili polnog sistema. Iscedak iz vagine može tako biti posledica infekcije mokraćnog sistema (mehura) ili materice (piometra), traume ili infekcije vagine, stranog tela, ciste na jajnicima, tumori itd.

Poremećeni (produženi ili skraćeni) ciklusi kuja nastaju obično kao posledica hormonskih poremećaja u oraganizmu, češto prate pojavu cističnih jajnika i drugo.

U svakom slučaju Vam savetujem da kuju odvedete kod veterinara koji ce psa pregledati i sa kojim se možete posavetovati oko daljih postupaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs