Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zamolila bih vas da mi nešto kažete o sindromu Sards koji spada u autoimune bolesti. Imam ženku patuljastog šnaucera koja je u roku od dve nedelje izgubila totalno vid. Veterinar me je poslao kod oftamolaoga koji joj je odradio preglede i konstatovao Sards. Kod nas mnogi veterinari nisu čuli za taj sindrom. Molila bih vas da mi nešto više kažete. Danima plačemo i tužni smo. Polako se mirim da je slepa ali se bojim da pošto je autoimuna bolest da ne krene još nešto u organizmu da joj napada. Strašno smo tužni! Hvala u napred! Ivana

O: Sindrom SARDS predstavlja sindrom iznenadne pojave retinalne degeneracije.

Javlja se kod sredovečnih pasa svih rasa, a posebno su predisponirane rase poput minijaturnih šnaucera, mopsovi, maltezeri i bišoni. Sindom se javlja i kod mešanaca prethodno navedenih rasa. U oko 60 % slučajeva sindom se javlja kod ženki.

SARDS utiče na tanak sloj mrežnjače koji prima stimulus i prebacuje primljene informacije do mozga putem optičkog nerva. Kod pasa sa SARDS degenerativnim promenama su zahvaćeni fotoreceptori (čepići i štapići), kao i slojevi nervnih vlakana unutar mrežnjače.

Degenerativne promene su mikroskopske i ne mogu se uočiti prostim pregledom oka.


Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, prisustva delimičnog ili potpunog slepila i karakterističnih promena koje se mogu dijagnostikovati primenom ERG (elektroretinogram). ERG je metoda kojom se procenjuje funkcija fotoreceptora. Potrebno je vršiti i biohemijske testove kako bi se eliminisale ili potvrdile šećerna bolest ili Kušingov sindrom koji mogu imati slične simptome.


Kod pasa sa SARDS primećena je pojava ubrzanog slepila, saplitanja, otežanog ili onemogućenog kretanja noću, i nezainteresovanost ili nemogućnost da dođu do ponuđene poslastice. U jednoj studiji u SAD obavljenoj na 22 od 100 pasa sa SARDS, korišćeni su preparati poput kortikosteroida, dodaci hrani, melatonin ili doksiciklin i nije uočena bilo kakva promena stanja odnosno napredak.

Na kraju se došlo do zaključka da je potrebno da se vlasnici prilagode novonastaloj situaciji i omoguće iole normalno funkcionisanje njihovih ljubimaca.

OZNAKE: