ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam ženku patilajstog pinča koja ima četiri godine, savršenog je zdravlja, prošle godine u januaru je sterilisana. Sada nakon više od godinu dana od toga, ona ima simptome teranja, to se ogleda u tome što je non stop već destak dana napadaju psi, vagina joj je malo otekla i non stop se liže. Inače ona ne dozvoljava psima da joj priđu, laje i reži na njih i tako reći nema nagon za parenje. Njeno ponašanje je skroz normalno i uobičajeno. Veterinar tvrdi da je sve povađeno i da su možda neki hormoni proradili. Kakvo je Vaše mišljenje? Molim za odgovor i hvala unapred! Pozdrav! Mirjana

O: Sami jajnici kod kuja mogu biti ektopični ili "sitno rasuti" u masnom tkivu pa ako se hirurški odstrane samo jajnici (uz ostavljanje materice), ovaj mali komadić jajnika može indukovati teranje i krvarenje, iako kuja ne može ostati skotna. Zaostali komadići jajnika nisu vidljivi okom te ponekad promaknu hirurgu, a takođe je zabeleženo i da nakon par meseci atrofiraju (nestanu) kao i posledično krvarenje. U ovom slučaju teško je odrediti da li je kuja u teranju, moguće je da su se aktivirali hormoni i da je teranje podstaknuto. Po pravilu ne bi trebao da ima povoljan hormonalni balans za održanje graviditeta.

Osim navedenog moguće je i da se radi o infekcijama vagine.

Prvo što vlasnici obično primete jeste da kuja češće liže i čisti vulvu. Vaginalni iscedak može biti i simptom upale vagine, odnosno znak vaginitisa. Iscedak o kojem govorimo je obično kremast i bledožute boje.

Uzroci upale mogu biti razni, ponekad je to problem u vezi striktno sa rodnicom, odnosno uz bakterijsku infekciju ili strano telo, a nekada se radi samo o jednom od simptoma kod sistemskih oboljenja. Jedan od češćih uzroka je nadraženost mokraćom, pogotovo ukoliko postoji nekakav anatomski defekt koji ometa normalan tok mokraće ili problem u vezi sa inkontinencijom. Kod kuja koje su na dugotrajnoj terapiji antibioticima, vaginitis može uzrokovati gljivična infekcija.

Sluznica vagine ima svoju bakterijsku mikrofloru koja ima zaštitnu funkciju i štiti vaginalnu sluznicu od nepoželjnih bakterija. Kod oštećenja sluznice može doći do množenja ovih bakterija, što će izazvati infekciju. Te iste bakterije mogu krenuti i u urogenitalni trakt i tamo izazvati probleme. Do kontaminacije vagine može doći i od fekalnih bakterija, kao i bakterija koje se normalno nalaze na koži psa. Bakterija koja najčešće stvara probleme je E. Coli.

Kako bi se tačno utvrdilo šta je sa Vašom ljubimicom potrebno je da je odvedete kod veterinara koji će detaljnim pregledom postaviti tačnu dijagnozu.

 

OZNAKE: